Бербо футболист No1, задмина Стоичков

Капитанът на националния отбор на България Димитър Бербатов спечели за рекорден шести път в своята кариера наградата Футболист на годината на България. По този начин той стана играчът, печелил най-много пъти отличието, като задмина легендата Христо Стоичков. Камата има пет трофея. Нападателят на Манчестър Юнайтед изпревари с малка разлика Стилиян Петров, който е втори в класирането. Бербатов е получил 218 точки, а капитанът на Астън Вила - 211 точки. Трети е Благой Георгиев със 103 точки. Десетката допълват: Мартин Петров, Станислав Манолев, Мартин Камбуров, Димитър Иванков, Валери Божинов, Радостин Кишишев, Димитър Рангелов. В традиционната анкета за определяне на Футболист номер едно за 2009 година гласуваха 110 журналисти от 38 български медии, както и 2-ма представители на БФС, 1 на БАСЖ, 1 на пресслужба на професионален футболен клуб, 1 на Пресклуб България и 1 на организатора на анкетата Дакс медия. Общо 116 души.

Освен наградата Футболист на годината, станаха ясни и победителите в отделните категории по постове за 2009 г. Ето списък на всички победители: Най-добър вратар в България за миналата година е стражът на Славия Райс М'Боли. Иво Иванов от Берое стана най-добър защитник, Иван Стоянов от ЦСКА заслужи отличието най-добър халф, а Марто Камбуров от Локо Сф е нападател на 2009-а. Специалната награда за най-прогресиращ играч пък отиде при крилото на ЦСКА Спас Делев.

Христо Стоичков бе избран за треньор номер 1 на декември в ЮАР. Легендата на българския футбол получи приза, след като воденият от него отбор Мамелъди Съндаунс записа впечатляваща серия от пет победи в пет мача през последния месец на изминалата година. Част от тези успехи бяха в дербитата срещу фаворитите за титлата Кайзер Чийфс (2:1) и Супер Спорт Юнайтед (1:0), което превърна Мамелъди в основен фаворит за шампионската корона. Катлего Мфела от Мамелъди Съндаунс пък беше избран за футболист на месец декември. Той има четири гола в пет двубоя. Стоичков превърна своя клуб в сила, с която всички се съобразяват, коментираха от местните медии, участвали в гласуването за футболист и треньор на месеца в Република Южна Африка. В момента тимът на Христо Стоичков е втори във временното класиране, като изостава само на три точки от СуперСпорт Юнайтед, който обаче има мач повече.

 

КЛАСАЦИЯТА

1. ДИМИТЪР БЕРБАТОВ 218 т. (Манчестър Юнайтед) (посочен на първо място в 52 анкетни кdрти, на второ в 22 и на трето в 18)

2. СТИЛИЯН ПЕТРОВ 211 т. (Астън Вила) (32,53,9)

3. БЛАГОЙ ГЕОРГИЕВ 103 т. (Терек-Грозни, Русия) (9,10,23)

Мартин Петров (Манчестър Сити, Англия) 42 т. (3,5,23)

Станислав Манолев (Литекс, Айндховен - Холандия) 26 т. (2,4,12)

Мартин Камбуров (Локомотив-Сф) 21 т. (3,3,6)

Димитър Иванков (Бурсаспор, Турция) 19 т. (1,3,10)

Валери Божинов (Манчестър Сити, Англия, Парма - Италия)) 17 т.(0,5,7)

Радостин Кишишев (Литекс) 6 т. (2,0,0)

Димитър Рангелов (Енерги, Борусия-Дортмунд, Германия) 6 т. (1,1,1)

Станислав Ангелов (Енерги-Котбус, Германия) 5 т. (0,2,1)

Тодор Янчев (ЦСКА) 4 т. (0,2,0)

Велизар Димитров (Металург - Донецк, Украйна) 3 т. (0,1,1)

Орлин Старокин (Черноморец-Бс) 3 т. (1,0,0)

Даниел Пеев (Пирин-Блгр) 2 т. (0,1,0)

Иван Иванов (ЦСКА) 2 т. (0,1,0)

По 1 точка (от 1 трето място) имат:

Христо Йовов (Левски), Алексадър Александров - Алекс (Черно море), Георги Иванов (Левски), Седрик Бардон (Левски), Юсеф Рабех (Левски).  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?