Заради COVID-19 Белия изпусна стаж в Бундеслигата, но пое Арда

След почти 11-месечна почивка едно от най-актуалните имена в треньорството у нас - Николай Киров, отново е във фокуса на новините. Белия бе номиниран за старши треньор на Арда. Официалното представяне ще е този петък в Кърджали. За последно той води любимия си Ботев във финала за Купата на България с Локомотив Пловдив. Намираме Киров у дома с дъщеря си.

- Здравейте, как се чувства Николай Киров почти година по-късно?

- Като примерен гражданин на републиката - у дома се гледаме с дъщеря ми. Майка - е на работа.

- Бързо ли измина тази година без футбол?

- Последният месец не много бързо (б.а. смее се). Съобразяваме се с предписанията и си седим у дома. Ще ви призная нещо. Пандемията от COVID-19 ми провали планиран стаж в силен тим от немската Първа Бундеслига. Бяхме уредили всичко с един мениджър, но не стана, за жалост. От друга страна, пък това ми помогна да си намеря работа в тези смутни времена.

- Предполагам следихте футбола през дългата ви ваканция. Има ли промени в играта и в частност в българската му разновидност?

- Да, наистина дълга. Не бях обръщал внимание на семейството си толкова време. Иначе нищо ново. Лудогорец, Левски и ЦСКА са си същите фаворити в първенството ни. След тази принудителна пауза обаче не е ясно кой как ще тръгне. Има много въпроси, на които трудно може да се даде отговор. Хубавото е, че повечето отбори се ориентират към българските играчи. Това е и една от допирните ни точки с шефовете на Арда.

- И все пак, има ли отбор извън голямата тройка, който да ви е впечатлил?

- Определено това е тимът на Черно море. Там се разчита на млади играчи и стилът им на игра беше много приятен за гледане.

- По нещо май прилича на този на Ботев по ваше време...

- Да, двата отбора си приличат много. И като структура, и като финанси, и като стил на игра. Особено, след като Илиан Илиев им стана треньор.

- И така, стигнахме до темата Ботев Пловдив. Напоследък много се говори за подмладяването в отбора. Вие преди бяхте шеф на ДЮШ там, изненадан ли сте от навлизането на младите?

- Не, ни най-малко. Това е един процес, който започна още с възраждането на Ботев. Още тогава беше ясно, че плодовете на школата ще се берат след 7-8 години. Затова и направихме първите наши набори 2001, 2002 и 2003 много силни. Селектирахме момчета от цялата страна. Сега е ясно, че сме били на прав път. Слави Шопов, Димитър Тонев, Станислав Работов, Иво Казаков, Иван Василев и Никола Илиев са вече в мъжкия отбор.  

- И така, стигаме до един въпрос, който няма как да подминем - финала на 15 май миналата година за Купата. Ако сега можехте да направите нещо преди мача, бихте ли го сторили?

- Щом сме загубили, значи някъде сме сгрешили като екип. Тогава селектирах най-боеспособните 11 човека от отбора за момента, но нищо от играта ни не се получи. Има и такива дни. Просто във всеки финал има победители и губещи. Но не забравяйте предните два пъти - срещу Лудогорец за купата и суперкупата ние спечелихме.

- Определено това няма да е последният ви финал като треньор. Все още сте в началото на кариерата си. Мечтаете ли за нов с Локомотив?

- Да, наистина има време. Съдбата винаги дава възможност за реванш. Ако някога водя Ботев срещу Локомотив Пловдив на финал за Купата, ще е много хубаво. Сега целите ми са Арда да се утвърди в българския футбол. Да успеем да играем този приятен футбол, който съм се старал да градя в Марица, Спартак и Ботев. Футболът трябва да носи радост на хората по трибуните. Това ще се помъчим да направим с новите играчи в Кърджали.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?