Асеновград и Пловдив обраха медалите от турнир по текбол

Текболът вече е официален спорт у нас. Това стана факт по време на турнира "Габрово Оупън", когато бе учредена Национална федерация по текбол. В нея влизат 8 клуба от цялата страна, включително тези в Пловдив и Асеновград.

Момчетата и момичетата от Пловдив и Асеновград се представиха отлично на надпреварата в Габрово, в която взеха участие 32 състезатели на сингъл и 40 – на двойки.
На сингъл първо място спечели Неделчо Андонов от "Текбол Димитровград", второ - Виктор Анталфи от "Текбол Сизаспорт" – Пловдив и трето - Стойчо Жеков от "Текбол Асеновец" – Асеновград.

При двойките най-добри бяха Стойчо Жеков и Диан Георгиев от "Текбол Асеновец", Николай Зочинов и Александър Зайков също от "Текбол Асеновец"и Цветозар Манолов и Милен Георгиев от "Текбол Бургас". 

Припомняме, че спортът навлиза наскоро у нас, като първи по него се запалиха младежи от Асеновград. Базиран е на основата на футбола. Подходящ е както за професионалисти, така и за аматьори, които имат желание да развиват своите технически умения, концентрация и издръжливост.

Сред посланиците на играта има световноизвестни имена като Роналдиньо, Неймар, Кристиан Карембьо, Робер Пирес, Луиш Фиго, Джанфранко Дзола.

Текболът представлява игра с футболна топка върху специална маса. Топката се удря основно с глава, но може да се използва цялото тяло, без ръцете. Може да се играе по двойки, четворки, а също и няколко играча – по правилата на „въртележката” от тениса на маса.

Играчите имат право да жонглират с топката до три пъти, след което тя трябва да бъде изпратена в противниковата половина. Играе се до два от три сета до 12 точки. Играчът или тимът има право на два сервиса като в тениса на корт. Подаването се сменя след всеки четири точки. Топката не се докосва с една и съща част на тялото два пъти поред.

Счита се, че текбол е най-чистата форма на футбола, тъй като няма физически контакт между играчите и наранявания вследствие на сблъсък няма как да се получат. Нещо повече – според официалните правила играчите нямат право да докосват масата и това допълнително намалява риска от травми.

Душата на този спорт е масата. Тя е едно ново и революционно оборудване, което е създадено след двугодишни тестове и проучвания, за да се получи задоволителна форма, отговаряща на изискванията на създателите на текбол. Разделена е не от мрежа, както при тениса на маса, а от твърд материал, така че топката лесно да отскача. Извитата форма пък е с цел победител в играта да бъде този състезател, който има най-добрите умения, като не се разчита на късмета.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?