Следвайте ни

7000 седящи места ще има на стадион „Тодор Диев“

viber icon

Стадион „Тодор Диев“ ще разполага със 7000 седящи места. Очаква се проектът за ремонта му да бъде внесен до 20 ноември. Това съобщи зам.-кметът по спорт и младежки дейности Георги Титюков, който отчете дейността си през първата година от мандата. Инвестицията ще е за 6,2 млн. лв. Стадионът е даден на концесия и след внасянето на проекта предстои общината да даде строително разрешение.

До края на годината се очаква да започне изграждането на спортна зала към Руската гимназия. Инвестицията е за 1,2 млн. лв. За спортен комплекс Дунав в бюджета на общината са заложени 1 450 000 лв. 1960 кв. ще е застроената площ. Ще има няколко зали, като едната ще отговаря за условията за художествена гимнастика. 

В 6 пловдивски училища ще бъдат изградени физкултурни салони. „Стартирахме и пристройка към залата по лека атлетика до стадион „Локомотив“, която е на стойност 180 000 лв. Тя ще се състои от рецепция, съблекалня, стаи за треньори и фитнес“, обясни Титюков. Отпуснати са и 20 000 лв. за климатизация на залата. 60 000 лв. ще бъдат инвестирани и в ремонт на покрива на залата по фехтовка. 

„Общината полага големи усили да насърчава все повече граждани да спортуват и да водят активен и здравословен начин на живот. Имаме 132 клуба, които развиват 48 спорт“, отбеляза Титюков. Той подчерта още, че в бюджет 2020 са били заложени 1 млн. 690 хиляди лв. за спорт, но сумата е била намалена с 200 000, които са отишли за справяне с коронакризата. Средствата за спортния календар са били 811 000,  а за материално-техническото оборудване 334 000. С тях са осигурени на клубовете пособия, които не могат да си позволят, като например, лодки, гребла, екипи, машина за сервиз и атака, килим за художествена гимнастика. 

Георги Титюков не пропусна да подчертае, че 2020г. е била странна за спорта, заради коронавируса. Въпреки това обаче общината е успяла да проведе няколко състезания, сред които Балканското първенство по риболов, тенис турнир за юноши и девойки, турнир по джудо „Тодор Даракиев“ и др. „Предстоят ни и няколко събития Европейското по колоездене за мъже и жени и Маратон Пловдив“, добави зам.-кметът с ресор спорт. По думите му отделените 25 000 лв. за олимпийското звено не са изхарчени, защото олимпиадата беше преместена за догодина.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?