410 арестувани в Турция за „провокативни“ публикации за COVID-19

Турция арестува 410 души за „провокативни“ публикации в социалните медии относно коронавирусната епидемия, заяви днес вътрешният министър на страната. Това предаде Reuters.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу заяви, че са открити почти 2000 акаунта в социалните медии, които правят провокативни публикации за епидемията, в резултат на което са арестувани 410 души, „опитващи се да предизвикат и всяват паника“.

Той обясни, че повечето от профилите са свързани с войнствени групи, като не даде допълнителни подробности за самоличността на задържаните.

В миналото турското управление е било обвинявано от правозащитни групи и политически противници за преследване на хора заради мнения и публикации в онлайн платформите, за да ограничи критицизма. Правителството казва, че стриктният му мониторинг на социалните медии е необходим, за да се гарантира обществената безопасност.


Освен това, вътрешният министър Сойлу похвали турците за спазването на мерките за социално дистанциране, които бяха наложени, за да се ограничи разпространението на заразата. Той добави, че това означава, че въвеждането на по-строг контрол, като вечерен час, може да не бъде нужно.

Турция затвори училища, кафенета и барове, забрани масови молитви, отложи спортни мачове и прекрати полетите. Броят на потвърдените случаи на вируса в страната нарасна с 343 до 1872 във вторник. Четиридесет и четирима души са починали.

Сойлу отбеляза, че откакто са въведени ограниченията, броят на пътниците в междуградските автобуси е намалял с 83%, а интензивността на движението в рамките на 15 големи града е спаднала 65%.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?