20 години след вандалския акт: Ударът на Кантона - зловещ или митичен

Той бе една от последните останки от времето на по-опасната, но по-вълнуваща футболна култура

Преди 20 години един професионален футболист изрита фен с прийом от бойните спортове. Историята се прочу много повече, отколкото можеше да се предполага, тъй като каратистът се оказа живата легенда по онова време Ерик Кантона. Дори и сега снимката му как лети с двата крака напред към трибуната изглежда удивително и екзотично. Толкова е странна, че цинизмът на 21-и век би заподозрял намесата на фотошоп. На следващия ден Дейли Телеграф окачестви инцидента като грозен и ужасяващ. Едва ли можем да го наречем така в наши дни. Грешно или не - по-скоро би предизвикал смях. Главният инспектор от полицията в Саут Норууд тогава заяви високопарно, че е имало реална опасност от бунтове. Сега би прозвучал като един от онези тъпи задници в Туитър. След като властите, журналистите и коментаторите порядъчно заклеймиха действията на французина, не след дълго сред хората започна да се прокрадва схващането, че всъщност това е един огромен по своята значимост акт. И тогава, и сега продължава да се дебатира дали постъпката на Кантона би могла да бъде оправдана, или просто е една вандалщина. Едва ли може да се защити един футболист, който удря фен. Очевидно това не трябваше да се случва. Премереният удар на френския нападател си остава едно откровено нападателно действие. Дори сега обаче продължаваме да мислим за него като за един брилянтен, наелектрезиращ и вдъхновяващ момент. Самият Кантона не дава признаци, че съжалява за постъпката си. Вероятно и той я приема като един почти митичен, иконичен акт - удар на доброто срещу злото. 

Реакцията на времето бе достатъчно истерична. Само можем да гадаем каква би била в нашето съвремие на базирани в интернет мегафони, раздавани без ограничения на полулуди или емоционално изцедени личности. Гледайки ужасеното лице на фена при удара от Кунг-фу на Кантона, някои от феновете наоколо се смееха. Явно не се чувстваха застрашени от агресията на французина. Или може би в един свят, пълен със злоба, гледаха на нея като на едно много малко зло в човешката скала на насилието. Това, че отзвукът продължава и до днес, се дължи основно на извършителя Ерик Кантона, но също така и на факта, че постъпката му бе необикновена. Сега повече от всякога футболът е регулиран, чист и безопасен. Той е добре пазен, а камерите заснемат и най-малките детайли. Заради зловещата история на футболното хулиганство на феновете все още им нямат доверие. Не се разрешава употребата на алкохол по трибуните, но пред телевизора може. Сякаш когато гледаме мач на живо и пием, е по-вероятно да има насилие,а пиенето у дома в съчетание с телевизионното излъчване на срещата има успокояващ ефект върху запалянковците. Озаптяването на изстъпленията, които бяха неотменна част от футболната култура в продължение на десетилетия е едно от най-големите колективни постижения на играта. Забравете блясъка, с който се описват те по книги и филми - беше ужасно. Сега никой не очаква фенове да започнат да се бият по улиците. И все пак всеки трябва да продължава да си има едно наум. Защото един футболен ден може да се окаже колкото вълнуващ, толкова и опасен. 

Дори и през онази 1995 г. мрачните дни на насилие вече бяха част от миналото. Може би и затова ударът на Кантона оцеля толкова дълго време в пространството - той бе една от последните останки от времето, в което футболът бе част от по-опасна, но в същото време - по-вълнуваща и непредсказуема култура от настоящата. В този контекст постъпката на французина би могла да се приеме и като акт на бунтовничество. Ако скоро не сте виждали снимката от инцидента, направете го пак. Дори и за съвременните ни очи, привикнали към всякакви ужаси, този акт изглежда изключително необикновен. Всъщност е редно да запомним Кантона с брилянтната му техника и майсторски голове. Ето защо е малко тъжно, че след 20 години първият спомен, който навява името му, е именно онзи удар. Той е юнакът, който ритна онзи несретник, и откъдето и да го погледнеш - това не е хубаво./Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ман. юн.

ман. юн.

24.01.2015 | 16:44

КРАЛ Ерик!!!!!!!!!!!!!

Отговори
0 0

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?