64

Румънският вратар мина през ада: загубил родителите, просил на улицата и живял в мазе

Румънският национален отбор направи запомнящо се участие на Евро 2024. Вратарят Флорин Ница имаше вдъхновяващо представяне в груповата фаза и беше в топ 5 по спасени удари (12) .

Това обаче очевидно не е основният момент от живота му: като дете той губи и двамата си родители, живее в мазе в гетото, бори се с наркомани и търси храна на улицата. Ница се хвана за всяка работа и си проправи път във футбола благодарение на своя съсед.

Историята на най-скромния Флорин Ница, който ходи на църква всяка седмица, прекара половината си кариера в Dacia Sandero за 3000 евро и дори на 37 години настръхва от футбол.

Детството на Ница беше кошмар: той загуби родителите си и дома си рано, изкарваше  храната си на улицата

Флорин е роден в Букурещ в края на 80-те години по време на управлението на Николае Чаушеску, при което Румъния изпадна в икономическа и политическа криза. Много семейства се борят да оцелеят, включително родителите на Ница.

Става още по-лошо, когато Флорин е на пет: баща му почива и всяка година оцеляването им става все по-трудно. Щом Флорин заякна, той разбра: време е да помогне на майка си. Момчето излезе на улицата в търсене на каквато и да е работа.

"Ходих на работа, за да не остана на улицата. Трябваше да направя нещо. Носех много дрехи, за да ми е топло. Мислех до кого да седна, да си поговоря, за да ми дадат нещо за ядене", разказва Ница.

През 1994 г. майка му води седемгодишния си син във футболната секция. Там той се влюбва в играта, но не винаги се получава: той е изгонен от някои академии поради лоши перспективи. Трябваше да го съчетава с работа: понякога Флорин излиза на булеварда и ходи от магазин на магазин в търсене на работа.

В крайна сметка си намира работа в сладкарска фабрика: опакова торти, понякога вместо пари му дават бонбони.

"Мама беше много болна, нямахме пари, но беше много щастлива, когато се прибрах с торта. Много ме боляха краката, защото бях още малък и трябваше да стоя прав много. Но разбрах, че трябва да търпя и да работя.
Върнах се у дома с няколко монети в ръка - за храна за утре. Хората вече ме разпознаваха на улицата и понякога ми помагаха. Преди да си легна, винаги си броях парите, за да разбера колко ми остава за утре" Ница по-късно признава, че навикът е останал дълго време.

Когато Флорин бил на 15 години, цигански измамник измамил майка му и откраднал къщата на семейството. Така или иначе нямали пари, така че трябвало да се преместят в евтиния район на Ферентари и да се сгушат в мазето - в стая от 20 квадратни метра.

Районът беше с много висока престъпност: мрачен, беден и депресиращ. Местните тийнейджъри се давеха в наркотици: те постоянно тормозели Флорин без причина и той трябвало да се бие много за оцеляването си.

Поради силен стрес заболяването на майката му се влошил: развили се сърдечни проблеми и цироза на черния дроб.

"Когато си нещастно дете, само на света, трябва да имаш силата да устоиш и да не позволяваш на нещастието да те сломи. И не можете да вирнете носа си, трябва да останете скромен", казва Флорин.

Година по-късно майка му почива и момъкът остава само със сестра си; неговите баба и дядо също отдавна ги нямало на белия свят. На 18-годишна възраст Флорин зависел само от себе си.

"Все още ми е трудно да говоря за смъртта на майка ми. Не мога... Ако започна да ти разказвам, пак ще плача. Беше трагедия. Плаках много и имах чувството, че всичко свърши за мен. По същество останах сам, ненужен на никого”, описва историята си Ница.

Флорин се измъква благодарение на бъдещата си съпруга и съседка

През 2018 г. Ница беше попитан за най-трудния момент в живота му и той дълго се замисли: "О, момчета, толкова много бяха... Дори не знам кой да избера. Сигурно когато бях сам. Напълно сам..."

Една съседка на име Пансела изигрва голяма роля в детството на бедния човек. Именно тя помага на момчето с работата му в сладкарската фабрика и му дава няколко важни урока:

"Един ден тя ме хвана за ръка и каза: "Ако не работиш, нищо няма да се получи. Животът ти дава и добро, и лошо. Наслаждавайте се всеки път, когато играеш футбол. Това е радостта от живота. Играй футбол и това ще ти донесе щастието.”

Друг поддръжник на Флорин е момиче на име Лора. Те се запознават на опашка при лекар.

"От първия момент разбрах, че тя е моята сродна душа. Има толкова топъл поглед... Седяхме във фоайето на болницата и си бъбрихме, сякаш се познаваме цял живот. От този ден сме заедно", разкрива най-накрая приятен спомен Ница.

Лора израства в нормално семейство, родителите й спечелиха доста пари и момичето предлага той да се премести при нея. Флорин е срамежлив и дълго време отказва, но се предава, след като се запознава със семейството и. Лора печели сърцето на Флорин, когато посещава болната му майка и й обещава:

"Лора и аз се запознахме, когато майка ми вече беше много болна. Тогава, в болницата, тя обеща на майка ми, че цял живот ще бъде до мен и ще се грижи за мен. Може би майка ми е починала мирно, знаейки, че съм в добри ръце".

Сега двойката има две деца, а Ница посвещава цялото си време на футбола и семейството: няма лоши навици, ходи на църква всяка седмица и играе с децата след тренировка.

"Нямам друг живот. Виждам нещо свято в семейството. Най-емоционалният момент за мен е, когато прегръщам жена си и децата си след мачове, а те казват, че ме обичат и се гордеят с мен", обяснява Ница.

Дебют във висшата лига на 24, прякор Чайковски, критики от Росицки и Радослав Ковач, милион евро в Саудитска Арабия

Ден след осминафинала на Евро срщу Нидерландия Флорин навърши 37 години. Разчита на дълга кариера и се вижда в игра и след 40. Не пуши и изобщо не пие алкохол.

Бившият треньор на вратарите на Стяуа Флорин Тене казва: "Ходихме заедно на клубни партита. И този човек никога не е пил. Повярвайте ми, той не е пил чаша бира. За него алкохолът изобщо не съществува. Той не пуши и спи през нощта, спазва режима.

Идол и прототип на Флорин е Джанлуиджи Буфон. Въпреки че започва като нападател: тичал много бързо и лесно се изплъзвал на защитниците. Един ден по време на тренировка нямало достатъчно вратари и Флорин застанал под рамката, чисто и просто за забавление. Когато парирал няколко удара, събрал смелостта и не напуснал вратата: оказало се, че реакцията му е дори по-добра от скоростта.

Тогава хлапакът имал дълга коса, която постоянно се развявала на вятъра.

"Когато свалих шнолата, косата ми стана разрошена. Момчетата се засмяха и ме сравниха с оперен диригент. Оттам и прякорът Чайковски, а след това и Чъки. Това няма нищо общо с лудата кукла", обяснява смеейки се Ница.

Флорин израства в клуб Конкордия от Киазна: вечер той тича по пътека до базата, сутрин отива в дървообработващата фабрика.

Нямаше достатъчно пари дори за обувки: "Играх с маратонки. Дори когато валеше проливен дъжд. Спомням си как пръстите ми замръзнаха. Всички бяха по уличата с ботуши, но аз бях с кецове! Трябваше да стисна зъби и да издържа, за да сбъдна мечтата си."

През 2006 г. Нита играе в трета дивизия, през 2010 г. той помага на Конкордия да заеме второ място във втората лига и да се издигне до първата. Първият мач в елита е реалност през 2011 г. - бъдещият вратар на румънския национален отбор е вече на 24 години и печелеше по хиляда евро на месец.

През 2012 г. скромната Конкордия изхвърля Стяуа от Купата на Румъния и скоро най-популярният клуб в страната идва за Ница. Това, което следва, е приказка: да играеш за суперклуб, да направиш дебют в европейските турнири и да бъдеш повикан в националния отбор. И дори един спасен живот. Нападателят на Крайова Андрей Иван удари главата си и изгуби съзнание. Ница реагира навреме: обръща играча на една страна и му изважда езика.

През лятото на 2018 г. Спарта Прага отправя оферта към Флорин. Първоначално отказа - не искал да напуска семейството си, а и като цяло не харесвал промените. През зимата обаче трансферът се осъществява: чехите плащат 2 милиона евро, дават на вратаря договор на стойност 600 хиляди евро годишно, а в Румъния трансферът е определян като "бомбастичен". От Стяуа никога не са продавали вратар за толкова пари.

Ница искрено се разплаква на сбогуване с клуба, но се утешава, че Спарта е крачка напред. Години по-късно той признва, че не искал да напуска Букурещ, а трансферът стана под натиска на собственика на Стяуа.

"Решението не беше взето изцяло от мен. Не искам да коментирам повече това. Ако бях останал в Стяуа, мисля, че щяха да има повече шансове да отида в големия шампионат. Имах други възможности. 2 милиона евро е голяма оферта за Румъния, особено за вратар. Бекали (б.а. Джиджи Бекали – собственик на Стяуа) ме използва и направи добри пари от този трансфер“, споделя Ница.

Всичко е добре в Прага: 110 мача в чешкото първенство за четири години. Всичко се разпада през 2022 г.: Спарта  губи от Словачко с 0:4, а ръководството обвинява вратаря за провала. Журналистите пишат, че Ница е имал конфликт със спортния директор Томаш Росицки заради нарушаване на дисциплината. С какво е виновен румънецът е мистерия, защото всички го характеризират като надежден и отговорен човек.

Флорин беше изпратен при резервите, ръководството го пренебрегва и след това го изпраща под наем в Пардубице (б.а тим, борещ се да не изпадне).

Има нови предизвикателства: първо Ница спасява две дузпи срещу Бърно и сам измъква победата, но в следващия мач прави груба грешка и Пардубице губи.

Старши треньорът Радослав Ковач (да, бивш защитник на Спарта) публично разкритикува вратаря: „Той направи ужасна грешка. Да, той често ни спасяваше, но такава грешка се наказва. Всичко може да се случи, това е футбол, но за опитен играч като Флорин... той е там, за да хваща топки, за което получава кралска заплата."

След това изказване е невъзможно да остане в Пардубице. През лятото на 2023 г. вратарят е изпратен безплатно в турския Газиантеп: в турския шампионат той изиграва 34 мача (11 без допуснат гол) и помага на клуба да запази мястото си в топ отбора.

И всичко потръгва. Изглежда, че е бил прав и щастието му се усмихва - след мача с Украйна румънците прескачат групите, а четири клуба от Саудитска Арабия са влезли в контакт с Ница - на 37-годишния вратар са му предлагани милион евро на година.

Флорин определено го заслужава: заради ужасното си детство, глад и отношение към работата. "В живота ми няма много неща. Работа, работа и още работа. За големите неща в живота трябва да работим и да имаме търпение и Бог ще се погрижи за нас“, повтаря вратарят.

Големите пари определено няма да го развалят: "Пари? Повярвайте ми, мога да стоя здраво на краката си. Никога не ги харча за глупости. Винаги ще остана същия Ница. И няма да се променя. Богатството не се крие в скъпите коли или къщи, а в щастието със семейството ти.

Това не са претенциозни думи, Тене потвърждава: „Той дойде на тренировка с Dacia Sandero. Въпреки че имаше пари. Повечето футболисти са си купили апартамент за 40 хиляди евро, а кола за 80 хиляди. Флорин имаше кола за 3 хиляди. Невероятен и скромен човек."

На Европейското първенство Ница направи 18 спасявания и показа колко страхотен е в играта с крака: 81% точност, с прилична средна дистанция за пас от 49 метра (само Ангъс Гън от националния отбор на Шотландия има повече).

„Ница е абсолютно добре. Какъв характер, каква реакция! Той вдъхва доверие, истински лидер. Жалко, че не го срещнах по-рано и не можах да го взема в другите си отбори.

Никога не съм виждал такъв вратар: на 36 години той може да скочи и с глава почти да удари гредата. Дори сега той остава след тренировка“, описа Мариус Шумудича, който беше треньор на Газиантеп през сезон 2023/24.
Самият Ница все още се наслаждава на футбола и смята да играе на Европейско за голяма чест и привилегия.

"Когато излезеш на терена и видиш, че 80% от трибуните са само румънци... Невероятна атмосфера, дава такива емоции и концентрация, които трудно се описват с думи. Дори сега настръхвам, когато говоря само за фланелката на румънския национален отбор“, сияеше Нита след победата с 3:0 срещу Украйна.

Трудно е да си представим какво събитие може да обърка Флорин, дори и след загубата от Нидерландия на осминафиналите. Той вече е преживял всички най-лоши неща в живота, преминал е твърдо всички изпитания чрез упорит труд и сега може да се наслаждава на заслужена почивка, след като писа нова страница в историята на Румъния на Европейски първенства.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?