64

Отиваш на мач на Евро 2024 - и срещу теб Ленин. Що за паметник е това?

Какво ли изпитват феновете на Евро 2024 в Германия, когато се натъкнат на паметник на водача на световния пролетариат Владимир Илич Ленин? Представяте ли си - през 2020 година в Гелзенкирхен, където снощи играха Англия и Сърбия, има паметник на Ленин, издигнат от ортодоксални комунисти без разрешение на местните власти.

В Гелзенкирхен няма много атракции. Един от най-забележителните е замъкът Орст, разположен в северозападните покрайнини на града. Преди четири години до него изникна друга атракция - паметник на Ленин. Това е двуметрова стоманена скулптура: Илич гледа към най-близкото кръстовище с лукаво присвити очи.

Облечен в костюм от три части, в лявата му ръка има купчина документи, до пиедестала има обяснителен знак: „Ленин. 1870-1924 г. Marxistischer Theoretiker, Führer der Oktoberrevolution 1917 und des Aufbaus der sozialistischen Sowjetunion.“

Думата фюрер не трябва да е объркваща - на немски тя е "лидер". А целият надпис се превежда така: „Ленин. 1870-1924 г. Марксистки теоретик. Ръководител на Октомврийската революция от 1917 г. и изграждането на социализма в Съветския съюз“.

Паметникът е вече на много години. За първи път е поставен през 1957 г. в Чехословакия - за отбелязване на половинвековния юбилей от идването на власт на болшевиките в Русия. След падането на социализма в Източна Европа скулптурата е премахната. Тя получава втори живот през 2020 г., когато беше поставена в Гелзенкирхен в чест на 150-годишнината на Ленин.

Паметникът беше преместен по инициатива на Марксистко-ленинската партия на Германия (MLPD). Седалището <210> се намира в Гелзенкирхен - паметникът е издигнат точно пред входа на сградата, където заседава партийното ръководство. Естествено, появата на скулптурата предизвика резонанс.

Градските власти се противопоставят и напомнят на MLPD, че тяхната централа е архитектурен паметник и Илич ще покрие главната фасада на сградата с мощния си революционен торс.

Отделът за защита на паметниците не разреши инсталацията, но партията заведе дело, с което доказа, че Ленин ще бъде поставен далеч от стената и няма да разваля гледката. Кметството загуби делото. Представителят на градския съвет Мартин Шулман призна: "Земята, върху която ще бъде инсталирана статуята, е частна собственост, така че администрацията е безсилна". През 2022 г. Карл Маркс създаде кампания за металния Илич - сега те гледат заедно на кръстопътя.

Марксистко-ленинската партия на Германия смята късния СССР за твърде буржоазен. Най-добрият <210> резултат на изборите е 0,1% от гласовете.

Оцени новината

Оцени новината
3.4/5 от 10 оценки
3.4/5 от 10 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?