64

Ето защо няма да видим новата топка с чип на Adidas в топ 5 лигите

Иновативната технология на топката, използвана на Евро 2024, все още не може да бъде прехвърлена в големите европейски футболни лиги. Там играта с ръка ще се отсъжда още по старомодния и несигурен начин.

Новото за Евро 2024 е микрочип в топката, разработен от Adidas. Този чип действа като сензор, който ви позволява точно да определите местоположението на топката на терена и да записвате нейния контакт с играчите.

Технологията включва "snicketr", използван в крикета за откриване на контакт с топка, който следи звуковите вълни, когато топката прави контакт.

Тази технология беше демонстрирана за първи път по време на мача Белгия - Словакия (0:1), когато голът на Ромелу Лукаку беше отменен заради игра с ръка на Лоис Опенда.

Тази технология обаче не може да се използва в европейските лиги.

Нито една от първите пет лиги не може да използва топка, проектирана от Adidas, защото има договори с други доставчици на топки.

Дизайнът и разположението на чипа са патентовани от Adidas, други производители трябва да разработят свои собствени версии. Kinexon, който помогна за разработването на чипа, преди това си сътрудничи с Derbystar и Puma. Ла Лига и Серия А използват топки Puma, докато Бундеслигата използва топки Derbystar.

Висшата лига ще използва топки Nike до края на сезон 2024/2025, преди да премине към Puma.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?