64

20 от 26 играчи на Албания са се родили в чужбина, 13 са играли за други национални тимове

Особеността на албанския национален отбор е, че абсолютно цялата еврозаявка се състои от представители на чуждестранни клубове, повечето от играчите не са родени в Албания, а половината от отбора дори има опит да играе за младежки и младежки отбори в други страни.

От самата Албания в състава има само шестима изцяло местни.

Косово и Швейцария традиционно са най-популярните места, където Албания се зарежда с футболисти. В Wikipedia дори има специална страница, където са записани всички "легионери" на отбора. Общо повече от 70 - 33 играчи са родени в Косово, 11 в Швейцария.

В настоящатазаявка за Евро 2024 ситуацията е подобна.

Мирлинд Даку от Рубин е косовски албанец, който дори игра за националния отбор на Косово, но през 2023 г. получи албански паспорт. Подобна е историята с Ардиан Исмаили и Улбер Рамадани. Арбер Ходжа и Медон Бериша са родени съответно в Германия и Швейцария, но играха за Косово преди Албания.

Швейцария беше представена на ниво младежи от целия отбор: настоящият албански капитан Берат Джимшити е роден в Цюрих, Арлинд Айети – в Базел, Амир Абраши – в кантона Тургау. Насър Алий и Недим Байрами са родом от Македония, но от деца живеят в Швейцария. Нападателите Ясир Асани и Таулянт Сефери играха за националния отбор на Македония в различни възрасти.

Вратарите Етрит Бериша и Томаш Стракоша не са играли за други национални отбори, но единият е от Прищина (настоящата столица на Косово), а другият от Атина. Защитникът Енеа Михай също е от Гърция, Мараш Кумбула - от Италия, а Иван Балиу - от Испания, като цяло започва в академиите на Барса и дори игра за националния отбор на Испания до 17 години.

Междувременно нападателят на Челси Армандо Броя е роден в Англия.

Само шестима от 26-те играчи са родени в Албания. В същото време някои от тях живеят в други страни от детството си: например полузащитникът на Дармщат Клаус Гясула, въпреки че е роден в Тирана, прекарва целия си футболен живот в Германия, той също има немски паспорт.

Албанците се разпръснаха заради войната и проблем в икономиката

Албанците са основното население на Албания и частично признато Косово. Все още живеят масово в Северна Македония, Гърция и Италия.

Масовата миграция към Гърция и Италия е свързана с икономически проблеми: скокът настъпи в края на 80-те години, когато най-бедната Албания отвори границите си за емиграция. В Швейцария, Германия и Великобритания живеят предимно косовски албанци, избягали от войните през 90-те години.

Някои деца на мигранти се превърнаха в големи звезди: Дуа Липа и Рита Ора постигнаха успех в британската музика, Шкодран Мустафи стана световен шампион в Германия, Гранит Джака и Джердан Шакири - рекордьори по брой мачове за Швейцария (124 и 122 мача) . Те също дойдоха на Евро-2024, както и двойка албански швейцарци: Ардон Яшари и Анди Зекири.

Албания успешно привлича играчи от чуждестранни футболни училища, които не са достигнали до топ отборите. Това е проблемът на тима на Косово, изборът в полза на който обикновено се прави последен. Въпреки че по-голямата част от мигрантите са оттам.

Оцени новината

Оцени новината
3.8/5 от 4 оценки
3.8/5 от 4 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?