Рейтинг: Италия и Нидерландия са най-добри, Турция е мегапровал

Няколко бележки преди да започнем:

• Това не е рейтинг на фаворити или прогноза, а оценка на това, което вече е показано от отборите. Проекцията, която се опитва да изчисли фаворитите, може да бъде видяна при всеки букмейкър.

Разликата се обяснява най-лесно с примера на Франция. От една страна, разбираме и вече знаем от опит, че това е почти идеален отбор за плейофите, но възможно ли е да се каже на базата на вече изиграни мачове, че Франция, която е имала проблеми дори с Унгария, в момента е по-готина от Италия и Холандия, които изиграха безупречна групова фаза?

Очевидно не - дори с отстъпки за силата на групата. Групите с различна сила са друг елемент, който усложнява рейтинга. Възможни са различни тълкувания - дискусиите в коментарите са добре дошли.

Като цяло нашият приоритет ще бъдат именно отборите, които са играли страхотно в конкретни мачове, а не хипотетично готини отбори, които все пак ще се покажат.

• Това не са обобщения на резултатите и разликите в целите. Гледах всички мачове от груповата фаза изцяло (някои няколко пъти) - дори тези, които се играха по едно и също време в последния кръг. Това е опит да се оцени точно качеството на футбола. Да, често предизвиква противоречия, но в края на краищата ние сме тук с вас, за да спорим смислено.

• Когато се обсъждат отбори, числата ще се използват, за да се посочи техният стил и ниво на игра. Това е важен елемент, но не и основният. Наблюденията от мачовете са основни, а числата са метод за илюстриране на силните и слабите страни.
За независимо копаене ще оставя три източника: класическият WhoScored, по-дълбок FBref, който набира скорост, и The Analyst от Opta.

• Напълно разбирам ограниченията на такива рейтинги. Няма да се получи идеално за всички. Бих искал списъкът ми да бъде само отправна точка за дискусия. Алтернативните мнения в коментарите са силно насърчавани.

• Текстът ще бъде доста голям. Няма друг начин - предстоят 24 отбора. Ако сте настроени, да тръгваме!

24. Турция
Разочарование от резултатите и качеството на футбола, както и по отношение на използването на потенциала на отбора.

Турция игра в много затворен (почти карикатурен стил на автобус) и в същото време успя да бъде запомнен с цирковата игра в защита. Сериозно - това е циркова защита (не индивидуални плитчини и не хак на играчите, а тоталната липса на основната организация). Тук бяха анализирани отделно няколко поразителни примера.

Напред се роди само един гол. Не беше предложена никаква идея в атаката, с изключение на далечни удари. Друга особеност е най-голямата зависимост на всички екипи от стандартите за създаване на остри ситуации (11 прешокови действия след тях). В същото време те не вкараха от корнери или свободни удари. Това не е толкова силна страна, колкото показател за това колко лошо е всичко в другите компоненти.

23. Северна Македония
С разлика, най-течащата защита на груповата фаза. Грубо казано, беше ненадежден автобус. Не е срамно да играеш в дълбока защита с такова качество на композицията, но качеството на паркинга беше много тъжно.

Основните акценти на отбора определено не бяха свързани с модела на играта и тактическите детайли. Горан Пандев стана най-младият голмайстор на евро в македонската история (скоро беше изпреварен от Алиоски) и получи подарък от холандците преди мача. А на терена македонците просто бяха унищожавани във всеки мач.

22. Словакия
Най-лошият отбор по отношение на тежестта на създадените моменти. Отборът беше напълно нулев в атака (с изключение на няколко индивидуални действия и стандарти).

Дори не бяха последни и имат три точки, но качеството на футбола не беше никак впечатляващо. Според мен словаците не изиграха нито един силен мач или дори дълъг сегмент, а спонсорите на всички хубави неща, свързани с отбора, са Войчех Шченсни и Гжегож Криховяк.

Най-опустошителното поражение в турнира (0:5 срещу Испания) беше добавено към ужасните атакуващи изяви.

21. Финландия
Те не загубиха никакви шансове за Белгия, с шансове, но все пак в случая с Русия и победиха Дания в най-нефутболния мач на турнира (със съотношение на ударите 20:1 в полза на противника). Тоест, те не изиграха нито един добър мач.

По-горе се скарахме на ужасните екипажи за лошо паркирани автобуси. Финландия също има този грях. Проблемът им не е в слабата организация, а в радикалния характер на паркинга - отборът води с огромна разлика в допуснатите действия на противниците в наказателното поле (133 - 22 повече от всеки друг отбор) и разрешени подавания там (56 ).

По отношение на прехвърлянето на територия на своя съперник, финландците са на 23-то място (само защото унгарците бяха в смъртната група). Като цяло те се защитаваха по-добре от Турция и Македония, но твърде страхливо.


20. Русия
Нека да бъде кратко. Не искам да го разпространявам милиард пъти - съдържателната и емоционална част от провала отдавна са разработени.

Победа над финландците без излишни украшения и увереност, но съвсем до точката - имаше дори положително в атаката от умния Алексей Миранчук. Останалите два мача са самолимитиране в защита и тотална импотентност с разлика в резултата.

19. Шотландия
Единственият отбор пред Русия по брой дълги подавания (62 на мач). Като цяло, екип с ясни ограничения. Те завършиха четвърти, но не се срамуваха в нито един мач.

С чехите те биха могли да се върнат в играта чрез пасовете на Анди Робъртсън (даде 6 асистенции в  атака - рекорд в турнира за краен защитник). С британците те получиха точка по случая (отделен здравей на Били Гилмор, който взе наградата на играча на мача, като в същото време показа кой трябва да бъде изграден отборът в бъдеще).

Срещу Хърватия те издържаха достойно до лудия удар на Лука Модрич.

18. Унгария
Във вселена, където мачовете продължават 80 минути, Унгария има 5 точки в смъртната група. Да, да, подходът е много условен - това е просто удобен начин да се предаде колко мощно те напрягаха най-добрите съперници. Стилистично те бяха силно затворени (предсказуеми и оправдани).

Без яркост, но с пълна всеотдайност (и все пак с дял късмет) те се бориха във всеки мач и улавяха симпатиите на неутралните зрители. Дори в нашата вселена те вкараха 2 точки - просто прекрасно за такава група.

17. Уелс
Стигна до плейофите, но съвсем не като шофьорския отбор на 2016 година. Най-добрата илюстрация е последният мач в групата. След това, преди мача с Русия, отборът се събра и реши: равенство отговаря, но ако играем за равенство, тогава рискуваме да излетим (и нанесе ярък атакуващ удар). Сега противниците бяха Италия, а Уелс играеше не само за равенство, но много ясно запази минималното поражение.
Кандидатстват за статут на най-слабия участник в плейофите.


16. Полша
Предупредих, че класирането не е преразказ на резултатите. Полша нямаше точки и от време на време показваше много интересни неща.

Ключът към похвалата е смелостта да натискат. Те са на четвърто място по интензивност на натиска (PPDA) и броя връщания на топката в друга трета от полето, на второ място по брой действия на натиск в друга трета от полето. Този елемент наистина е доволен (макар и не най-очевиден - трябва да се вгледате внимателно, за да отбележите).

Но в атаката всичко е малко едномерно: Пауло Соуза се опита да изгради игра на притежание (с изключение на мача с Испания, разбира се), но не успя да отстрани структурата. 

Дори при такъв баланс на плюсове и минуси, те биха могли да се представят много по-добре. Мачът със Словакия беше на път към победата преди отстраняването на, срещу Швеция също заслужаваха повече.

15. Украйна
Според броя на създадените шансове Украйна има 7-ата евро атака (само Дания създаде повече от не-топ отборите). От една страна е готино. От друга страна, разпределението беше неравномерно - първото полувреме срещу Холандия (да, имаше повече шансове през първото полувреме).

Загубиха два от три мача абсолютно случайно. Явно липсва стабилност и баланс. Трудно е да се постави отборът на Андрей Шевченко по-високо - дори ако искате да добавите бонус точки за атакуващия стил (намерението за игра беше ясно проследено, дори в неуспешни сегменти).

14. Хърватия
Изпълзяха до плейофите, но цялата групова фаза беше в тактическо търсене. Златко Далич варира позицията на Модрич, сменя схемите, търси ефективна опция в центъра на атаката. За щастие най-работещият вариант се появи във финалната игра срещу Шотландия - достигането до плейофите изглежда заслужено, но има достатъчно проблеми.

По тежест на създадените моменти Хърватия е на 21-во място. 

Засега Хърватия е явно разочарование. Изблиците на гения на Лука Модрич и помощта на Иван Перишич не помагат.

13. Чехия
Чехия се опитва да бъде като Славия по отношение на натиска. Смел и много компактен натиск (макар и леко уязвим по фланговете). Подобна дързост пленява. Само Англия успя да накаже чехите за високия натиск - но само през първия половин час.

Проблем: Чехия играе много лошо с топката, следователно, когато създава шансове, може да разчита само на натиск (или удари на Патрик Шик от центъра). Чехите са в челната тройка по подавания, които доставят топката на третия; на трансфери в наказателното поле - в седемте най-лоши.

Не от най-ярките отбори, но много силни. Натискът, избухващ в наказателното поле на Сучек, необикновеният Патрик Шик - това е достатъчно срещу повечето опоненти.

12. Португалия
Във всеки мач началният план на Фернандо Сантос се проваляше: срещу Унгария той пусна два защитни халфа, което доведе до стерилни пасове; с Германия внезапно научих за съществуването на Робин Госенс ​​с неговите дръпвания до далечния пост; срещу Франция даде твърде много свобода на Пол Погба.

Това доведе до безпринципна игра, която силно зависи от индивидуалните умения. Два параметъра характеризират добре играта на Португалия. 92% от техните подавания отиват при целевия играч. В комбинация с липса на активност в чуждо наказателно поле (по броя на действията в чуждо наказателно поле португалците са в шестте най-лоши), това говори за безопасни и безцелни трансфери.

С такава игра 12-то място е подарък за португалеца с отстъпка за групата. Напълно признавам, че за мнозина в рейтингите те ще бъдат още по-ниски.

11. Швейцария
Изглежда, че е една от най-малко обсъжданите команди, но това не го прави лошо. Швейцария държи добре топката и има атакуваща двойка, която се допълва много хладно - Емболо-Сеферович (да, последният също е добър).

Изглежда много добре от гледна точка на стабилност и ниво. За 60-70 минути господство над Уелс те можеха да вкарат много повече от един гол, но това не беше денят на Сеферович. В последния кръг Турция беше уверено разбита и също можеше да отбележи много повече.

Да, те изглеждаха слаби на фона на Италия, но това не е срамно. 

10. Австрия
Чипът на отбора е отлично натискане. Отборът на Франко Фода изигра едно от най-добрите представления под напрежение в турнира срещу Украйна. Отдалеч всичко също изглежда добре: 3-ти отбор за пресинг действия в третата трета, 2-ри след Испания за успеха на натискащите действия.

Тази функция се очакваше. Почти целият отбор играе в Бундеслигата и всички австрийски клубове са под високо напрежение в европейските състезания. Отборът използва принципи на зоната, ориентирани към топката - много подобна на играта на клубовете от структурата на Red Bull. Наистина е страхотно, че Австрия не свършва дотук. Те отиграват добре топката от защитниците - в първите мачове чрез Дейвид Алаба, а след смяната на формацията - с помощта на Флориан Грилих.

Мачът с Холандия е поражение без шанс. Но Австрия вкара 6 точки със стил.

9. Швеция
Швеция определено е един от най-разпознаваемите стилистически национални отбори през последните години. Ултракомпактен 4-4-2 без топката, радикално отстъпване на владението (ако противникът е готов да поеме) и абсолютен комфорт в ситуации, в които плува почти всеки друг отбор. Този план все още работи. Швеция допусна 0 гола през подавания, последвани от удар. Те могат да се отварят само по фланговете и от стандартите.

Вярно, имаше и минус: в ключови моменти Швеция очевидно имаше късмет (те позволиха твърде много срещу Испания и Полша, въпреки че сегментите бяха просто стандартни). Стилът е разпознаваем - и много добър в корпоративния режим. Но без стабилност в отделни мачове и в групата като цяло - 7 точки и първото място ласкае отбора на Яне Андерсон.

8. Германия
Най-трудният отбор за оценка. От една страна, пълното разбиване на Португалия е наддаването за най-добро представяне в турнира. От друга страна, стерилността и слабата игра в позиционна атака срещу Франция и Унгария.

Може би тайната на контраста е как противниците играха срещу германците по фланговете. Във формацията 3-4-3, на която Йоги Льов премина точно преди турнира, страничните играчи на Джошуа Кимих и Робин Госенс ​​играят ключова роля.

Португалия се оказа напълно неподготвена за високите си позиции, а Франция и Унгария по различни начини, но бяха сдържани - французите чрез понижаването на трудолюбивия Гризман като петия играч в отбраната, а унгарците през първоначалната схема с пет.

Коя Германия ще видим в плейофите, зависи от два въпроса:
1. Колко добре опонентът ще научи основната характеристика на новата схема на Льов?
2. Ще успее ли Йоги да разнообрази атакуващата игра?

7. Англия
Парадоксът на Англия: те нанесоха един удар по-малко от Русия (23 срещу 24) - със същата средна тежест на удара; в същото време при всяка среща Англия имаше малко повече шансове от своите противници.

При Саутгейт футболът е суха игра в двете посоки, като се залага на факта, че в този сценарий отборът му ще създаде повече, отколкото ще позволи. Неведнъж сме анализирали презастраховането, което Гарет използва за това. Най-доброто определение е скучна ефективност. Докато работеше - спечели групата с голова разлика 2:0 (първият отбор в историята на Евро, който спечели групата с 2 гола).

6. Франция
Те станаха първите в група, която се оказа дори по-смъртоносна, отколкото всички си мислеха, като същевременно показаха както власт, така и напълно скандални проблеми.

Французите са на 22-ро място по действия за натиск в друга трета от терена - между Швеция и Финландия. Те се нуждаят от игра от втора позиция и място за бързи атаки - в този режим те са готови за пробив. И вероятно ще видим Франция в този режим в плейофите. Всички противници след Швейцария едва ли ще се откажат от топката.
Дешан все още няма стабилни отговори в позиционна атака. Всички надежди са за творчеството на Пол Погба (брилянтно изиграл групата) и индивидуалната магия на Килиан Мбапе. По отношение на точните подавания към наказателното поле, Франция е в осемте най-лоши от всички отбори (21 подавания в три мача). 

5. Дания
Може би основната сензация на рейтинга, но само за онези, които не са виждали мачовете на отбора на Каспер Юлманд. Нека веднага подчертая: това не е жест на добра воля към момчетата, извършили подвиг след случилото се с Кристиан Ериксен. Дания е толкова висока за показаното ниво на игра.

Статистиката във всеки мач беше в полза на Дания, само ужасното завършване отложи излизането им за последния кръг. Дания е в топ 3 по почти всички обективни показатели (максимумът е в топ 5). Изстрели, изстрели разрешени, преминава в чуждо наказателно поле, разрешено в неговото, се справя близо до целта на врага, интензивност, ефективност на натиск, изстрели след високо налягане, териториално господство.

Дания надигра всеки съперник в групата по моменти, играейки като безспорен топ отбор. За пълно щастие няма достатъчно реализация и стабилност.

4. Белгия
Друг най-труден отбор за оценка. Белгия не показа космически футбол в групата (нямаше нужда) и стана първият с максимален брой точки - изглежда, че има някаква логика в това.

Да, отборът на Мартинес още никога не е използвал пълния си потенциал за 90 минути, въпреки че имаше три много различни сценария преди белгийците. Първият мач срещу Русия - подаръци, които позволиха да завърши мача в режим на контрол, а не да атакува.

Вторият мач срещу Дания беше времето, когато противникът доминираше, но Мартинес имаше деликатен ход и Кевин Де Бройне беше на пейката, за да промени хода на срещата. Финалният мач с финландците е обратното на мача срещу Русия. Белгия създаде шансове срещу автобуса, но топката дълго време не влизаше във вратата - те все още търпеливо натискаха.

Силата на Белгия се крие в разнообразен състав от умни играчи и треньор, който знае как да влияе на мачовете от резервната скамейка. Засега няма излишни и атакуващи футболи от нивото на Италия и Холандия, но уверената победа в групата не е случайна.

3. Испания
Испания има най-добрия натиск в турнира с разлика - най-добрият интензитет се комбинира с най-добрата ефективност:

Друга разкриваща подробност е броят на промоционалните съоръжения на съперниците на Испания. В три мача те измислиха само 28 точни подавания за промоция (с разлика от най-доброто ограничение на противниците). Това бързо връщане на топката води до радикална игра - средно Испания притежава 75,7% (10% повече от всеки друг отбор).

Няма съмнение относно способността на Испания да притиска съперници. Но също така няма сигурност, че проблемите с изпълнението ще бъдат отстранени. Те са твърде възмутителни - такива, че дори сред 5-те попадения срещу Словакия имаше два автогола и два от централни защитници.

2. Холандия
Най-добрата атака както по отношение на голове (8 броя), така и по остротата на създадените моменти. И трите победи са уверени, стилни и точни. Екипът на Франк Де Бур разкъса Украйна в моменти на взаимно отворен футбол, разби още по-убедително Австрия при контраатаки и многократно отвори македонския автобус с ротация.

Много е трудно да се избере между Италия и Холандия. За качеството на футбола, който вече беше показан, това очевидно са двата най-добри отбора. Всичко се свежда до оценка на силата на групата и вкуса. Няколко пъти смених местата им в черновите (дори си помислих да напиша измамно „1-2 места“ за два отбора - казват, че са разделили първия), но крайната версия се оказа такава.

1. Италия
И тук копираме: „И трите победи са уверени, стилни и точни.“ Италия ми се струва малко по-балансиран отбор, който контролира по-добре мачовете.

Манчини има най-добрата защита в турнира - 0 гола, най-малко удари и разрешена острота. Въпреки факта, че чипът на отбора на Роберто Манчини изобщо не е в защита, а в контрола на мачовете чрез притежание и в атакуващи идеи.

Италианците отлично подготвят атаки и са много гъвкави в създаването. Те се възползваха максимално от проходите за рязане, след което имаше удар (9 броя).

Структурата на собственост, изградена от Манчини, е толкова добра, че дори срещу автобусите има възможности за атака фино и красиво.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?