Следвайте ни

Няма начин да не харесате Дания на Евро 2020 след това...

viber icon

Дания е най-интересният отбор на Евро 2020, няма спор. Днес ще ви разкажа още две истории, след които със сигуртост ще уважавате още повече Червения динамит.

• Играчите вече са дарили част от бонусите за това евро: 5 милиона крони (приблизително 672 хиляди евро) за развитието на масовия футбол в страната и 1 милион крони (134 хиляди евро) за пржекти на феновете. И това е същият отбор, който преди няколко години бойкотира мач поради спорове с федерацията за рекламни договори.

"Важно е играчите да дадат своя дан за някоя кауза. И те го направиха, като дариха част от бонусите за Европейското първенство и дариха пари за различни масови и фен проекти", казва Майкъл Сал Хансен, директор на Асоциацията на играчите.

Споразумението с Датския футболен съюз (DBU) е структурирано по такъв начин, че първо се приспадат всички разходи, а след това федерацията и играчите разделят печалбата помежду си. До четвъртфиналите всеки играч на датския национален отбор вече е спечелил около 157 хиляди евро. И ако датчаните стигнат до финала (никога не се знае, това се е случило веднъж!), Тогава всеки ще има около 2,5 милиона крони (336,2 хиляди евро).

• На това Евро Дания е по-силна от всякога като отбор. Старши треньорът Каспер Юлманд, в който се е влюбила  цялата страна, отбелязва, че всеки играч е важен за създаването на такава атмосфера. След като победи Уелс, той отбеляза, че неговият герой е резервният защитник Матиас "Занка" Йоргенсен.

Той е на 31 години и е собственост на Фенербахче, но изкара последния сезон под наем за Копенхаген. Синът на датчанка и гамбиец получи прякора в чест на персонажа от филма "Стръмни завои". На Евро "Занка" никога не е влизал на терена, но според треньора той създава супер атмосфера в отбора.

"Имаме скрити герои. Петима играчи, които не бяха на терена: двама вратари Реннов и Лослел, Робърт Сков, Занка и Малмьо-АК (Андерс Кристиансен), разказва Юлманд. - За мен те са скрити герои и искам да дам за пример един от тях. Бих искал да подчертая днес "Занка". През цялото това време той беше 100% професионалист.
Бързо свикна, прекара всички тренировки с високо качество и упорито изпълняваше всяко упражнение. Той допринася с хумор извън терена, приближава се до нашите трима млади мускетари (Андреас Олсен, Джонас Уинд и Микел Дамсгаард), разговаря и се забавлява с тях и е много внимателен към атмосферата на отбора.

Ще кажа, че решението да взема „Занка“ със себе си е едно от най-добрите ми решения. Това е отбор и Занка може във всеки момент да влезе да играе, защото в него има толкова много игрови качества, колкото и в останалите. Вече видяхме как Николай Бойлесен получи шанс, след като седна на трибуните два пъти. Но той излезе и се справи чудесно.

В турнирите е толкова важно да разберете, че вашият тим е отбор. И много искам да потупам „Занка“ по рамото, защото той го заслужава. През този период той беше изключителен. "

Нападателят Андреас Корнелиус потвърждава, че Йоргенсен е най-добрият в създаването на атмосфера, въпреки че разкриването на някои от играчите не е лесно:
„Например трима мускетари, трима младежи Андреас Олсен, Джонас Уинд и Микел Дамсгаард, които са малко срамежливи. Опитваме се да ги включим и те също искат, но те са малко срамежливи и срамежливи. Тук поне не са затворени. "

Корнелиус казва, че има много приятели в националния отбор и със същия Занка заминава на почивка: „Чувствам, че сме единен отбор, а не много малки групи, които са затворени в себе си“.

Изглежда, че Дания не е имала толкова обединен национален отбор от много дълго време.

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?