Злоупотреби в спортното министерство, Кузманов възложи проверки

Възложих експертни проверки не само в спортното министерство, но и в прилежащите му дружества, каза служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов, след провелото се правителствено заседание.

"Има Национална стратегия за младежта 2021-2030 година, която не е приета. В много кратък срок Министерството направи доклад и изготви проект за тази стратегия и в момента е раздадена на всички министерства за одобряване. Относно Националната програма за изпълнение на младежките дейности по чл. 10а от Закона за хазарта. Тя се провежда всяка година от 2017 г. Много организации участват в тези програми за превенция на хазарта и други лоши неща. На пръв поглед прави впечатление, че откакто програмата съществува и около 2 милиона лева са заделяни за тези програми, е много интересно, че за тази година са заделени 5 450 000 лв. при положение, че в момента при хазартния бизнес в България има само един играч, а преди, когато е имало доста други играчи, парите са били по-малко", коментира той.

Служебният министър обърна внимание на конкурс, който е бил обявен от предшественика му Красен Кралев.

"Със заповед на Красен Кралев е обявен конкурс на 12 януари и той е бил прекратен на 27 януари. Интересно кратък срок за много сериозни теми и много сериозни пари. Интересното тук е, че самият конкурс не е направен по правилата - без външни оценители и без критерии за участие“, разкри Кузманов и продължи: „Другото, което прави впечатление за класираните - участват около 120 организации, от които 35 са класирани. Има организации, които са класирани и има организации, които не са. А тези, които не са класирани са с аргументи, които тези, които са класирани имат същите недостатъци. Пълен субективизъм", заяви той и добави, че по една от темите в тези конкурси участват 4 фирми, които печелят почти една и съща сума от 670 000 лв. само по първо направление.

По думите му след проверка в регистрите се е установило, че в три от фирмите има свързани лица.

„По мое нареждане, тъй като не знаех, вчера беше изкаран електронен подпис на Министерството на младежта и спорта, което води до съмнения досега, ако някой е участвал, как ще го проверим дали има право да участва и дали не е някаква организация, която няма право да участва“, обясни той.

Кузманов акцентира и на факта, че в периода от 2017 досега основните играчи в тези програми са почти едни, както и тези, които са ги спечелили.

„Някои от тях са заработили по милиони левове в този период от четири години. Има интересни организации, които печелят, например Федерацията по ММА, Спортен клуб „ИПОН“, а това са организации, насочени към младежта, не толкова насочени за спорт. Не са малки сумите, не са за пренебрегване“, добави още той и поясни, че в момента програмите текат, като те ще приключат през септември.

Служебният министър обеща прекратяване на порочните практики и пълна прозрачност при провеждането на конкурси.

"Ще се викат външни оценители така, както е по закон, а не както досега - вътрешна комисия си избира кой, как и защо", допълни той.

Говорителят на Министерски съвет Антон Кутев коментира, че преди изборите Министерството на младежта и спорта е раздало 5 млн. лв. по меко казано съмнителен начин при подбора на фирмите.

"Става дума за пари, които би трябвало да бъдат давани за младежки дейности, за превенция на хазарта и за превенция на наркотични зависимости. Интересните неща са няколко - има фирми, които през цялото време с почти идентични, еднакви проекти печелят, т.е. всяка една година има сдружения, които по един и същи начин и с един и същ проект си взимат пари, вече пета година. От друга страна прави впечатление, че проектите, които печелят тази година, голяма част от тях са до такава степен са сходни, че спокойно можем да кажем, че са печатани на един и същи принтер. Лично аз подозирам, че принтерът се намира в самото министерство", каза Кутев.

Той уточни, че от четирите НПО-та, които са спечелили големите суми от по 670 000 лв., три са свързани с лицето Петър Коларов.

"Той работи в медия. Три от тези финансирани, които са свързани с едно лице. Става дума за над 2 милиона лева, само за тази година, които са отишли в НПО, в които има свързани лица. Тоест един човек е този, който най-вероятно е управлявал цялата тази работа. Част от финансиранията към НПО-тата са всъщност на спортни дейности. Спомена се, че през всички тези години "ИПОН" е взимал пари по Програмата за неправителствените организации, въпреки че е спортен клуб. Другият спортен клуб, който през цялото време е бил финансиран като спортен клуб, става дума за ММА, тук става дума за Станислав Недков - Стъки. Освен, че е взимал по 200 000 лв. годишно за финансиране на спортния клуб, а накрая взима и 220 000 лв. вече като НПО, от които 120 000 лв. само през тази година. С тези над 1 милион лева финансирането, което Стъки е получил, може да разберете защо протестира пред президентството, а не пред Министерството на спорта", коментира Кутев. Той подчерта, че оттук нататък не трябва да се допуска пари да бъдат раздавани по този начин.

От думите на служебния спортен министър стана ясно още, че са прибавили още 10 квоти за участие на наши състезатели на олимпийските игри в Токио.

„Общо те станаха 32 с 37 състезатели. Очаква се, че ще имаме още няколко квоти в няколко вида спорт", посочи той.

Кузманов каза, че е успял да възобнови десетгодишната борба в България да има антидопингова лаборатория.

"Беше взето решение на ОЛАДА лабораторията да бъде извадена от обсега на министерството на младежта и спорта с това, че има конфликт на интереси и тя премина към МОН, съответно към СУ и в този кратък срок от 1 месец се опитахме с тесен кръг специалисти да защитим името на нашата лаборатория“, обяви спортният министър и добави, че са предприели процедура по нейното лицензиране, което очаква скоро да стане факт./БГНЕС

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
До Драган

До Драган

17.06.2021 | 05:37

Предложение /не само към теб/ - в кое министерство НЯМА злоупотреби! Интересно нали! То затова е създадена тази "партия" ! Меко казано - злоупотреби, а на езика на хунтата си е далавера и трупане на пачки и злато на шкафа с пищова.

Отговори
0 0
Драган

Драган

16.06.2021 | 15:01

Къде са злоупотребите!Покажете документ. Това правителство е типично комунистическо разпостраняващо неверна информация.Как ще направят честни избори след като ръсят лъжа след лъжа!

Отговори
1 4

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?