Спортист №1 на Пловдив мечтае за олимпийски медал

Загуби волейболът, спечели гребането

Състезателят по кану-каяк Ангел Кодинов бе избран за Спортист номер 1 на Пловдив за 2019 година. Кодинов бе предпочетен в гласуването да спечели второ място на 500 метра на световното първенство за мъже и жени в унгарския град Сегед. 

 

Цел №1 през ​новата година за Ангел и баща му Николай, който е негов личен треньор, е квота за участие на Олимпиадата в Токио. Това може да стане през май в на състезанията в Рашице или в Дуисбург.

 Голямата надежда на българското гребане можеше да избере и друг път за своята кариера. Първите му стъпки в спорта са във волейбола. Още като малчуган той отива в залата на Виктория волей, където го вземат веднага, тъй като се откроява с атлетична фигура и висок ръст. "Залата беше много близо до моя дом, а родителите ми имаха желание да се занимавам с някакъв спорт. Близостта до вкъщи им грабна погледа, а аз бях много малък. Но така се получи, че като влязох в спортното училище в седми клас, разбрах, че волейболът не е моят спорт.

Беше доста отдавна, но доколкото си спомням, имаше едно състезание. То е единственото, на което съм участвал. Нямам представа какво беше даже. На него ние не можахме да спечелим първия мач и отпаднахме. Вече ми беше ясно, че въобще няма да се занимавам с волейбол. Дори не ми доставяше удоволствие. Така едно лято след този злополучен мач спрях да ходя на тренировки, без знанието на родителите ми. Мина лятото и беше време да се връщаме в училище. И отново без знанието на родителите ми отидох на Гребната база, където един мой приятел тренираше. Отидох просто да гледам тренировката. Запознах се с треньори. Казах, че ми харесва как изглежда самият спорт, водата и т.н. Организирахме нещата, казах на нашите и те ме записаха в кану-каяка", спомня си Ангел Кодинов.

Родителите ми не знаеха за новия избор. Нямаха представа, че въобще знам какво е кану-каяк. Имаха едно обръщение към мен тогава. Казаха ми да внимавам много как ще ги представям, понеже всички ги познават в този спорт. В началото не обърнах голямо внимание на тези думи, защото нямах представа, че ще се задържа в кану-каяка по този начин. Но сега вече е друго.

Започнах с Владимир Генов, който от тази година вече не е мой треньор. В момента работя с един треньор, който е българин, но е израснал в Русия -Василий Буков. Помогна ми доста тази година, още от зимата. Водихме заедно подготовка в Приморско, на река Ропотамо. Но той се прибра в Русия, а аз останах сам вкъщи в Пловдив. Наложи се баща ми заедно с майка ми да ми помагат по време на тренировките - да ме следят, да ми засичат времена и т.н. Бих казал, че годината беше доста трудна заради този факт, че общо взето останах сам, но благодаря на всички, че помагаха с каквото могат. Треньорът беше неотлъчно до мен по телефона, реално всеки ден обсъждахме тренировки, как се чувствам, как е минал денят", разкри Кодинов.

Кумир на младата ни надежда, естествено, е двукратният олимпийски шампион Николай Бухалов, който е и президент на Федерацията по кану-каяк. "От Николай Бухалов получавам окуражаващи съвети, когато имам някакви затруднения с нещо. И той е пловдивчанин като мен, и често се виждаме на Гребната база.

Гледал съм му абсолютно всички гонки, които ги има качени в Интернет. Просто гледам и се възхищавам. Второ такова гребане няма никъде. Гледал съм много стари гонки и никъде няма такъв гребец като него!".

Ангел Кодинов гледа смело към ​новата 2020 г. "Засега мечтата ми е отново да бъда на олимпиада и дай боже да вляза сред първите осем, за да се боря за медали", категоричен е Ангел Кодинов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?