Следвайте ни

За менталната аритметика на Георги Самуилов в Ботев

viber icon

Революционната обстановка в Ботев роди две новини вчера. Започвам с лошата - президентът на жълто-черните Георги Самуилов излезе с прокламация до феновете и каза мнението си. Похвално е, че г-н Саумилов зае позиция след загубата от Славия. Общо взето обаче това беше лошата новина. Лоша, тъй като в нея няма решения, а само обяснения за лошата атмосфера и външни фактори, които целят да дестабилизират клуба. Да си кажем честно - Ботев се дестабилизира отвътре, при това не от вчера. 

Тук стигаме и до добрата новина - собственикът на жълто-черния клуб най-сетне погледна на него като бизнес и предприятие. Ето какво написа Георги Самуилов в изявлението си:

"Направих си труда да погледна безпристрастно чисто спортните резултати, опирайки се на сухата статистика. Ето какво сочи тя за изминалата до момента 2019 година:

При предходния спортно-технически щаб от 16 шампионатни мача отборът е постигнал 3 победи и е вкарал 13 гола.

С настоящия спортно-технически щаб от 11 шампионатни мача отборът е постигнал 2 победи и е вкарал 9 гола.

Аз считам, че не само ръководители и треньори носят отговорност за тези резултати. Считам, че джентълменски изпълнявам поетите към футболистите от представителния мъжки отбор ангажименти, но не срещам подобно отношение от тяхна страна."

Разкошен отчет, опирайки се на сухата статистика. Ако ставаше въпрос за предприятие, то той би бил много точен. Става въпрос обаче за футболен тим. Там нещата са по-различни. Тези 11 мача, в които начело е Желко Петрович са съпоставими с 11-те на Ботев от миналата година по това време. Просто да обясним, че от януари до май в България се играят мачове от първата шестица, т.е. най-добрите отбори, а от юли до октомври съперници са Царско село и Витоша Бистрица, примерно.

Тъй като искаме да сме напълно обективни спрямо Ботев и положението, си направихме труда да изнамерим истинските безпристрастни резултати. А те са:

Миналият сезон (юли-септември):
5 победи, 2 равни и 4 загуби при голова разлика 15:9, спечелени точки 17.

Сегашният сезон (юли-септември):
2 победи, 3 равни и 6 загуби при голова разлика 9:16, спечелени точки 9.

Няма да приемате тези редове като наставления в менталната аритметика, но е хубаво да се знае истината. Или поне да се знае какво се гледа, ако не искаме статистиката да се превърне в стъкмистика.

И накрая, но не на последно място, Георги Самуилов не среща джентълменско отношение от страна на футболистите. Казано в прав текст - Босът им вдигна заплатите, те забравиха да играят футбол.

За да затворим темата ще кажем само едно нещо. Към днешна дата е чисто мъчение да се гледа играта на този Ботев. Миналата година по това веме беше различно.

Който разбрал, разбрал. На останалите пожелаваме приятно гледане на Шампионска лига довечера.

 

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?