Следвайте ни

Южна Корея ни отмъкна зимна Олимпиада

viber icon

Южна Корея спечели домакинството на младежките зимни олимпийски игри през 2024 г., за които България до скоро твърдеше, че има интерес. Решението беше взето по време на сесията на МОК в Лозана, където в четвъртък започна третата зимна младежка олимпиада.

Общо 79 от 81 гласували подкрепиха предложението игрите след четири години да са в южнокорейската провинция Гангвон. В основата е залегнала приемствеността, като за събитието ще бъдат използвани съоръжения от зимните олимпийски игри в Пьонгчанг 2018.

Идеята България да поиска младежки олимпийски игри се зароди през септември 2018 г. Тогава президентът на МОК Томас Бах препоръча на страната да се кандидатира за домакин на зимни олимпийски игри. Министър-председателят Бойко Борисов отвърна, че ще е по-добре най-напред България да натрупа опит с домакинство на младежкия форум и възложи задача да се подготви кандидатура.

Намеренията бяха състезанията да са в София и на Витоша, както и на Боровец. Това постави на дневен ред темата за състоянието на съоръженията на Витоша.

Последва разговор на министъра на спорта Красен Кралев с Бах в Буенос Айрес. След него министърът посочи, че бюджетът за домакинство на зимните младежки игри е между 30 и 40 млн. евро. Въпреки че постепенно темата за кандидатура на България отшумя, преди месец Кралев каза, че "имаме амбиция да подадем кандидатура за организиране на зимни младежки олимпийски игри през 2024 г.".

Впоследствие генералният секретар на БОК Белчо Горанов обясни пред "Дневник", че преди няколко месеца е потвърдено пред МОК, че страната е готова да приеме наблюдатели. Отговор от МОК обаче не последвал.

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?