Йосиф Миладинов: Планирам топформата си на Олимпиадата

Йосиф Миладинов спечели първия си медал при мъжете от европейско първенство на 50-метров басейн, след като се окичи със сребро на 100 метра бътерфлай на континенталния форум в Будапеща. 
По-малко от месец преди 18-ия си рожден ден пловдивчанинът си поднесе най-хубавия подарък, подобрявайки и националния рекорд на 100 метра бътерфлай с 50.93 секунди. С този резултат той заема девето място във вечната европейска ранглиста на дисциплината. По-бърз от него във финала беше само унгарецът Крищоф Милак с нов рекорд на шампионатите от 50.18 секунди, а трети се нареди опитният британец Джеймс Гай с 50.99 секунди.

Как се чувстваш след спечелването на сребърния медал от Европейското?

- За мен това беше една много хубава емоция - за пръв път ми се случи. В началото не успях да осъзная какво съм направил, но с времето разбирам какво съм направил за България и се радвам. БАсейнът в Будапеща е доста хубаво място за мен. Преди две години също плувах добре тук и спечелих бронз от Световното за юноши (б.р. 50 м бътерфлай).

Какво си мислеше преди първия ти голям финал при мъжете на голям форум?

- Бях леко непукист преди финала, защото знаех, че те са по-големи, с повече опит. Все пак те са състезатели от по-високо ниво - били са на големи състезания, световни европейски, олимпийски игри. Беше ми ясно, че каквото и да стане, нищо не мога да загубя в този случай. Скочих просто ей така.

По-бавния старт на финала и последвалия спринт тактика ли ти беше?

- Гледах съперниците си. Гледах Джеймс Гай как му е техниката и плуването, и след като обсъдихме с треньорите всичко, решихме така да плуваме. За щастие успешно.

Един от треньорите ти Стефан Георгиев спомена, че ти трябват повече спаринги. Това ще се случи ли?

- Прав е, но преди Олимпиадата това е невъзможно. Имаме си план за централицзираната подготовка. Ще го довършим до Токио, а след олимпиадата ще мислим за нови варианти. Тренировъчния план може да се промени. 

Питам те направо - има ли стигане Крищоф Милак?

- Нищо в този живот не е невъзможно, така че с упоритост и труд, живи и здрави да сме най-вече, ако продължавам да тренирам така - мисля, че ще мога да го стигна. Някой ден, живот и здраве, и това ще стане.

Казваш винаги, че имаш цели, които си поставяш. Този медал от Будапеща една от тях ли беше?

- Не, катогероично не. Винаги си поставям цел да си подобря времето, без значение с колоко. Просто да плувам по-бързо и по-бързо. Това го направих в будапеща и затова съм доволен от подготовката си.

Наясно ли си с конкуренцията на Олимпиадата?

- Конкуренцията там е брутална, всичко е въпрос на стотни, на пипане - там вече трябва да изгладя всички тънкости и детайли, особено където имам резерви. Ще се опитам да съм в топформа за Олимпиадата.

Предстои ти участие на Евопейско за за юноши непоследствено преди Олимпиадата. Ще имаш ли сили за добро представяне на два такива форума в толкова къс период?

- Мисля, че Европейското не е проблем. Има две седмици разлика. Аз ще се възстановя за 2-3 дни, не е проблем. Все още обсъждаме в кои дисциплини ще участвам.

Здравето ти е своего рода ахилесовата ти пета. За пореден път замина болен за голям форум.

- Да, пет дни преди старта ми бях болен. Имах проблем със сливиците и благодарение на лекаря на националния отбор се оправих. Много съм му благодарен за това. До финала се опитах психически да се подготвя за плуването. Да го видя в главата си, за да го направя на практика по най-добрия начин.

Това глътка свеж въздух ли е за националния ни отбор покрай скандалите с допинга?

-  Да, покрай Европейското и подготовката се сплотихме още повече. Горд съм, че Диана (Петкова), Антъни (Иванов) и Калоян (Лефтеров) имат квоти за Олимпиадата. Страхотно е за нашето плуване че имаме толкова квоти. Дано всичко е нормално, за да постигнем целите ни в Токио.

Няколко дни след 18-ия ти рожден ден ти предстои участие на Държавно първенство. Ще имаш ли поводи за празнуване с някой рекорд?

- Ще празнувам и по двата повода. Нямам проблем с шампионата, ще си отпразнувам рождения ден и след това ще дойда в София за Държавното.

А отпразнува ли по някакъв начин медала си от Будапеща?

- Аз също и след олимпиадата ще имам време за почивка. Така, че ще имам време за празнуване. Почивката ми ще е достатъчно дълга, за да успея и да се нарадвам и да отпочина.

Какво си пожелаваш още да ти се случи приз 2021 година?

- Абсолютно нищо. Да сме живи и здрави, семейството ми да е до мен. Друго нищо не желая.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?