61

Йосиф Миладинов аут от Световното по плуване в Абу Даби

Най-добрият български плувец през тази година Йосиф Миладинов ще пропусне световното първенство в малък басейн в Абу Даби от 16 до 21 декември. Финалистът на 100 метра бътефлай от Олимпиадата в Токио прекара коронавирус в края на октомври и не е в оптимална форма, поради което няма да стартира на последния за годината голям плувен форум. 

"По препоръка на доктора вчера спряхме Йосиф Миладинов от участие на световното. Той прекара КОВИД в края на октомври средно тежко и месец и половина беше извън строя. Самият той не се чувства готов и няма смисъл да участва. Качил е 6-7 килограма, може би заради лекарствата и няма смисъл да пътува за Абу Даби само заради участието след големите успехи, които постигна през тази година", коментира президентът на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев на пресконференция днес.

Осем състезатели ще представят България на световното първенство по плуване в малък басейн за мъже и жени в Абу Даби от 16 до 21 декември.

Антъни Иванов ще стартира 50, 100 и 200 метра бътерфлай, Калоян Братанов на 50 и 100 метра свободен стил и 200 съчетано, Йордан Янчев на 200 и 400 свободен стил, Калоян Левтеров на 100 и 200 метра гръб, Любомир Епитропов на 100 и 200 метра бруст, Габриела Георгиева на 100 и 200 метра гръб, 17-годишната дебютантка на голям форум Жанет Ангелова на 200, 400 и 800 метра свободен стил и Диана Петкова, която е заявена на най-много дисциплини - 50 и 100 метра бруст, 50 метра свободен стил и 100 и 200 съчетано.

Ще има и една щафета на 4 по 200 метра свободен стил при мъжете, както и вариант за втора щафета на 4 по 100, но за тази възможност ще се решава на място, тъй като този старт ще бъде в деня на финала на 200 метра бътерфлай, където са надеждите за участие на Антъни Иванов.


Състезателите заминават с амбиции да подобрят личните си постижения, а от федерацията по плувни спортове обявиха цел влизане в един финал и два полуфинала.

Държавният рекордьор на 400 и 800 метра свободен стил в малък басейн Йордан Янчев разкри, че е прекарал тежко коронавирус през септември и дълго време е бил извън басейна заради проблеми с белия дроб и сърцето вследствие на прекараната инфекция.

"Имах проблеми заради КОВИД, но от един месец тренирам здраво и съм сигурен,че ще се представим успешно на световното", коментира Янчев.

"Световното се очертава да бъде изключително силно. Ще участват най-добрите, но вярвам, че нашите състезатели са подготвени за добри резултати. Целта е един финал и два полуфинала, както и подобряване на личните постижения", коментира президентът на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев.

Той определи годината за успешна за българското плуване.

"От 30-40 години не сме имали толкова успешна година. Сега започваме новия олимпийски цикъл за Париж 2024 и усилията ни са насочени към силно представяне там", каза Аврамчев.

Подготовката на плувците за световното е преминала предимно в клубните им отбори, а от 1 декември основната група е на лагер на Дианабад и пътува за Абу Даби в петък. Антъни Иванов и Калоян Братанов ще пътуват директно от САЩ.

"След историческите класирания през тази година се надявам на подобаващо представяне и на световното първенство. Очакваме един финал и два полуфинала и всички да реализират максимума от възможностите си", коментира селекционерът на националните отбори Кристиян Минковски.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?