Следвайте ни

Йордан Йовчев стана треньор на гимнастиците ни

viber icon

Легендата в спортната ни гимнастика Йордан Йовчев вече изпълнява и функциите на личен треньор на двама от най-добрите ни състезатели Дейвид Хъдълстоун и Йордан Александров. Хъдълстоун спечели квота и ще представя България на Олимпийските игри в Токио през 2021 година, а Александров е надеждата ни да спечели втора виза за Игрите в оставащите квалификации догодина. 

Аз отдавна влизам в залата и имам наблюдения как се развиват, разказва генералният секретар на федерацията.

"Моята грижа е приоритетно физическата им подготовка. Там сме изостанали много. Винаги съм им давал съвети какво трябва да правят, но когато съм в залата с тях те имат по-голяма отговорност. Иначе казват - да, ще го направим, господине, но не е много сигурно. За пореден път се убеждавам, че вътрешната конкуренция е най-голямата мотивация. Трудно се тренира сам, но когато между тях има конкуренция, дори леко да ги примързява, като види, че другият се труди, дава повече от себе си, сподели олимпийският сребърен медалист на халки от Игрите в Атина 2004 и допълни: 

"Искам да им помогна да заякнат, защото в съвременната гимнастика без взривна сила, експлозивност и въобще физически да си по-издръжлив няма как да стане. Те трябва да си усложнят програмите. За да могат да ги изиграят както трябва, да ги издържат, те трябва да са здрави. Това ще им помогне да надграждат, да учат нови упражнения, да ги поставят в комбинации. Трябва в този период да умеят да се съхранят, защото по този път могат да се контузят.

Факт е, че за да сме конкурентноспособни трябва да имаме много по-голяма трудност в съчетанията си. В момента има лагери на младежкия и на мъжкия национален отбор, защото в календара, поне за сега, е залегнало провеждането на европейско първенство през декември в Баку. Така както вървят мъжете се опитваме да приспособяваме и младежите, да гледат и да имат вдъхновение, да има конкуренция между тях и да имат своите идоли", сподели още носителят на 4 златни медала от световни първенства" завършви Данчо Йовчев.

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Коментари (1)

Треньор

Треньор

27.06.2020 | 15:08

На кого на двама...?! (Данчо, не се излагай....!)

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?