64

Втора поредна загуба за Нургюл в Турнира на претендентките

Нургюл Салимова допусна втора поредна и общо четвърта загуба на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто, Канадка. Българката отстъпи с черните фигури на представителката на Индия Хумпи Конеру в партия от 11-ия кръг след 90 хода и над пет часа игра.

Салимова, чиято единствена победа досега в надпреварата дойде именно срещу Конеру, този път не съумя да сломи съпротивата на 37-годишната индийка. Решителна за крайния изход се оказа пешката в повече на Конеру. Нургюл така и не съумя да стигне поне до реми.

Поражението остави 20-годишната ни шахматистка на осмата позиция в подреждането с актив от 4 точки. До този развой се стигна след изненадващата победа на индийката Вайшали Рамешбабу над Александра Горячкина от Русия. Така Рамешбабу има вече 4.5 точки. С толкова в актива е и украинката Анна Музичук, която направи реми с Лей Тинцзие от Китай. В последната партия от кръга другата китайка – Тан Чжони, се върна на първото място след победа с белите фигури над Катерина Лагно и е с актив от 7.5 точки. Втора е Тинцзие със 7, а третата позиция поделят три състезателки – Конеру, Горячкина и Лагно, с по 5.5 пункта.

До края на турнира остават три кръга. В следващия си двубой Салимова ще играе с белите фигури срещу лидерката Чжони.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?