Владо Арабаджиев 22-ри на старта в Абу Даби

Разочарован съм, очаквах повече, признава пловдивчанинът, другият българин, Пламен Кралев, тръгва последен

Пилотът на "iSport" Давид Валсеки спечели пол-позишън за съботния старт в Абу Даби от сериите GP2 Азия, първи кръг от шампионата. На новата писта "Яс Марина" втори на старта ще застане Сам Бърд, а трети Фабио Лаймер. Българските пилоти Владимир Арабаджиев и Пламен Кралев дадоха съответно 22-ро и 24-то време. Владо записа 1:53,628 минути с общо 14 обиколки, а Кралев постигна 1:58,149 минути с общо 13 тура. Квалификацията продължи точно 30 минути. Трасето и новият асфалт се загряха до 44 градуса в адската жега. Опитът на пилотите в сериите GP2 Азия си каза думата и нашите двама български дебютанти останаха по-назад. Спецификата на квалификацията в GP2 е в най-голяма степен в използването на гумите. За да се извлече най-доброто от тях в златните една, или най-много две бързи обиколки, е необходимо много добре да познаваш колата и пистата. Трябва да имаш и късмет, за да не попаднеш в трафик.

Точно това се случи днес. Попаднах в трафик зад пилоти, които подготвят бързата си обиколка. Малко съм разочарован от стартовата си позиция. Очаквах повече. Предстои ни дълъг старт утре с тези 33 обиколки със задължително спиране в бокса и смяна на гуми без зареждане с бензин. Стартираме с 95 килограма гориво и в продължение на 1,15 минути може всичко да се случи. Жегата в пустинята тук не ни помага. Умората е много силна, но ще дам всичко от себе си през уикенда, призна от Абу Даби Владимир Арабаджиев. Първият старт този уикенд в Абу Даби е в тази сутрин от 09,00 часа, а вторият в неделя от 11,30 часа българско време. И двете състезания ще се излъчват на живо по Евроспорт.

Новият сезон в GP2 Азия се състои от 4 кръга. Първият кръг е този уикенд в Абу Даби, а вторият отново в Абу Даби на 2 февруари 2010 година. Следват два старта в Бахрейн на 25 февруари и на 11 март догодина. Всеки кръг се състои от две състезания - събота и неделя. Шампион за 2009 година стана Нико Хюлкенберг, който се свързва за място в Уилямс във Формула 1 догодина. Серията бе основана през 2008 г., когато шампион стана Ромен Грожан, който вече е пилот във Формула 1 в Рено. Болидите в GP2 Азия са напълно еднакви с тези в основните серии, като използват предишната аеродинамична модификация. Двигателите са на Рено V8, 4000 кубика с модифицирано управление за работа при висока температура, което ограничава мощността до 580 к.с. Шаситата се произвеждат от Далара.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?