64

Вики Радева с бронз от отборното на Австрия по шахмат

Виктория Радева спечели с тима на Schash ohne Grenzen (Куфщайн) бронзов медал от завършилото през уикенда австрийско отборно първенство по класически шахмат.

Пловдивчанката се включи в последните три кръга (7, 8 и 9) и постигна 3 победи на втора дъска. Преди тези три кръга отборът бе на четвърто място.  На практика Schash ohne Grenzen раздели второ-трето място по точки със SV Walkaprodersdorf, но поради по-лошите вторични показатели остана трети.

Шампион е ASVO Pamgahen, в който личи името на бившата световна шампионка Анна Ушенина.

За разлика от българското първенство, в което участват по 3 отбора с по 2 състезателки,в австрийската висша лига се състезават 10 отбора с по 4 шахматисти като има и още 2 лиги. Във висшата лига този сезон са взели участие шахматистки от над 20 държави като някой от тях са титулярки и в националните  отбори  на страните си Армения, Словения, Германия, Украйна, Полша.

Въпреки, че нямат успехи на международната сцена, австрийската федерация по шахмат стимулира привличането на силни шахматисти не само в женските, но и в мъжките лиги (4 нива).

След ден почивка за смяна на багажа Виктория Радева заминава утре за Родос (Гърция​), където започва Европейското индивидуално първенство за жени. В него ще се включат и съотборничките й от националния отбор Антоанета Стефанова, Борислава Кръстева и Гергана Пейчева, а треньорът Петър Арнаудов​ ще им помага на място в подготовката за партиите.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?