Следвайте ни

Веселин Петков: В тениса е пълно с интернет треньори

Специалистът от ТК "Стоянстрой" е категоричен, че Пловдив е без конкуренция у нас в тениса при подрастващите

Великолепна седморка пловдивски тенисисти печели мачове за България в завършилите наскоро мачове от Европейската отборна зимна купа за децата до 12, 14 и 16 години.  Много скоро тези деца ще ни накарат да сме горди с постиженията им на корта. 

Решихме да ви ги покажем и да разкажем нещо за тях. И не на последно място - за треньорите им. Те почти винаги остават в сянката на състезателите си, но без тях просто нямаше да ги има тези успехи.

Децата са: Елизара Янева (Стоянстрой) - второ място на финалите в Съндърланд до 13 години, Йоанна Радулова (Тракия СКЛАТ) и Мария Рогачева (Пловдив 1981) - шесто място на турнира в Пловдив до 14 години, Илиян Радулов (Тракия СКЛАТ) - четвърто място в Белгия, Владимир Попов (Стоянстрой) - седмо място на турнира в Рончин, Франция, Иван Пенев (Локо 98) при 16-годишните не участва на финал заради контузия, Катерина Димитрова (Пловдив 1981) - четвърто място в Казан. 

Първият ни събеседник е треньорът на Елизара Янева и Владимир Попов в ТК "Стоянстрой" Веселин Петков. Ето мнението му за проблемите и бъдещето на тениса в Пловдив.

- Как виждаш тениса в Пловдив през последните години?

- Да не казвам голяма дума, но сме водещ град в момента. Даже не в момента, но и през последните 4-5 години.

- Навлизането на частната инициатива в този спорт помага ли за развитието му?

- Неминуемо помага. Създава се конкуренция на пазара, всеки се стреми да работи така, че да има защо да се препитава от тениса. Всичко е работа. Не се ли работи, няма резултати.

-  В този аспект напоследък е модерно да се говори за тъй наречените интернет треньори. Смяташ ли, че те могат да пробият в спорта? 

- Да, да, задаван ми е този въпрос от други мои колеги. Има интернет треньори, признавам. Сега ще ти каже нещо, което всички премълчават. В интернет всяко едно упражнение е завършено. Затова тези треньори, които нищо не могат да направят, те са точно интернет мераклии. Аз съм треньор от 15 години. Пробвал съм всичко върху себе си, за да се случи всичко. Ние, треньорите, ставаме още по-добри тенисисти, когато приключим кариерата си. 

- Смятате, че технологиите са вредни за децата в тениса?

-  Ще ви кажа нещо - когато децата започнат да гледат кой какво прави в интернет, тогава кариерата им приключва. Те просто гледат една ръкаq един удар, липсват им детайлите. Проблемът е, че в България не се преподава добре техниката. Понякога идва родител или колега и ме пита защо това дете бие така сервис, а не като Цветана Пиронкова например. Тя ако беше като нея, нямаше да е в Пловдив. Всеки състезател е различен. 

- Има ли война между треньорите в Пловдив?

- Всеки иска да има най-доброто в арсенала си. Опитват се да вземат даден състезател, случва се. Обаче аз имам три деца с лоша съдба в тази посока и ги давам винаги за пример. Последният ми случай беше Велина Минчева - в България шампионка, печели два европейски турнира "Джуниър". Отива при друг треньор и знаеш ли какво се случи - изчезна от хоризонта, не може да влезе във финални мачове на нито един турнир.

При мен всички деца са от 6-7-годишни и съм си ги изградил аз. Нямам взето дете. Нямам взет шампион. Елизара е от седемгодишна при мен, същото е и с Влади. Това ти показва дали си треньор. Лесно е да вземеш дете на 16 години - и да не ставаш, то ще си е поне година шампион. Лошото обаче е, че не се получават нещата нататък за детето. Двама-трима национали имам, с това много елитни клубове не могат да се похвалят. При мен е Зиновия Ванева, която на 15 години взе държавното за жени (б.р. Зиновия загуби вчера финала при жените в спора за втора титла в кариерата си при дамите). Казвам ви нещо - аз не пипам там, принцип. Развалят се децата, ти също отиваш на кино като треньор.

- Какво е бъдещето пред тези твои двама талантливи състезатели - Владимир Попов и Елизара Янева?

- Тази година и другата са най-важни за Влади (б.р. Владимир Попов). Те са решаващи за кариерата му. При Елизара и другите състезателки като нея всичко предстои все още. Елизара е водеща в ранглистата при 12-годишните с плевенчанката Йоана Константинова. Тази година тя спечели "Сливен къп" на сингъл; Изида къп и Редута къп на двойки.

- С какво печели мачовете си Владимир Попов?

- При него основното е хъс, характер и много голямо наблюдение в играта. В момента, в който започне да играе, той анализира съперника си в първите геймове. Затова и има много победи над именити съперници. Той може да играе всякак - срещу силните минава в защита. Левичар е. Не е толкова предимство, но го прави специфичен.

- При Елизара Янева какво е положението?

- При нея основното е амбицията и агресията. Тя е силно атакуващ играч и налага винаги волята си. Определено тя е агресивен играч във всичко, в движение по корта, във влизане при удар по топката.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?