64

Весела Лечева критикува предшественика си Радостин Василев

Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева упрекна управлението на своя предшественик на този пост Радостин Василев.

Двукратна олимпийска сребърна медалистка по спортна стрелба заяви, че в ежедневието си вижда „много тежко разрушение в отношенията между спортните организации и Министерството“. Както е известно, в последните дни Лечева уволни ръководствата на „Българския спортен тотализатор“ и „Национална спортна база“ ЕАД, както и тези на „Сердика спортни имоти“ и „Академика 2011″ ЕАД.

“Трябва да кажа едно изречение за това, което чух от Радостин Василев току-що. Аз не обичам тези, които застават на този стол, да казват, че за първи път се прави нещо значимо в спорта, и че от нас започва спортът. Искам малко повече смирение и повече признателност към всички онези, които са били преди нас, и предстои да бъдат на него след нас. Да признават постиженията от предишните ръководства. Разбира се, когато има порочни практики и когато има наистина какво да се критикува, да бъдат безкомпромисни. Мога да кажа, че това, което виждам в ежедневието си, е едно много тежко разрушение в отношенията между спортните организации и Министерството. Тук трябва да има непрекъснат диалог“, каза Лечева пред bTV.

„Спортните организации са най-естествените ни партньори. Те са тези, които реализират спортния продукт и спортната политика. Това, което смятам, и това, което съм предприела като действие е, че трябва да има безпрепятствен тренировъчен и състезателен процес по отношение на експлоатацията на спортните съоръжения. Трябва да се гледат не само финансовите резултати, и то обективните, защото аз знам как се получават по-добрите спортни резултати. На нас ни трябват обективните. Тези спортни съоръжения, които се ползват от спортните организации, не трябва да се поставят под един знаменател като търговски обекти. Аз с една заповед спрях всички търгове, така че да можем да прецизираме цените, по които се отдават съоръженията към спортните клубове. Цените бяха твърде завишени, защото се възползват. Оценките се правят въз основа на наредба, която оценява държавната собственост. Тук не се прави разграничение между собственост, която се експлоатира от спортни организации и собственост, която се експлоатира от търговски дружения и организации. Тук трябва да бъде много точно и ясно прецизирано. Клубовете не могат да бъдат натоварвани с тежки наемни договорни отношения.

Клуб по бокс трябва да плаща наем 5000 лева, а сега предстоят зимни месеци, когато разходите ще бъдат близо толкова. Значи той стартира с минус 10 000 лева на месец. Тук трябва много специфична и сериозна преценка по отношения на спортните обекти и съоръжения. Не трябва да допускаме хора, които тепърва се учат и се запознават къде са спортните съоръжения. Трябва хора, които са професионално подготвени. Само мога да кажа за едно състезание по плуване, което беше прекратено – държавното първенство за първи път в историята. Такова нещо не трябва да се допуска. Ние се разминаваме много сериозно.

Зала “Арена Бургас” стана много емблематична. Там вървя една много дълга сага. Предишното ръководство е имало желание да дофинансира на тази зала. Аз например смятам, че е необосновано да се дават допълнително средства, след като няколко пъти са правени допълнителни споразумения. Тези процедури по обществени поръчки трябва да се справят и да се изпълняват. Връщам в Министерството хора, които могат от деня Х да започнат и да влязат в своите функции. Никой да не се почувства ощетен по отношение на подготовка и на резултатите към дружеството. Очаквам повече приходи от Тотото. То работи в една добра монополна среда. В медийното пространство се завъртяха много от договорите, които са сключени. Тук трябва да се подхожда изключително професионално по отношение на рекламна кампания и ефективността на разходите. Трябват наистина компетентни и отговорни хора”, коментира служебния спортен министър.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Кучето

Кучето

27.08.2022 | 14:39

Веси кажи нещо и за оня с двойния врат за да ти повярваме

Отговори
0 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?