Следвайте ни

Велик треньор за плуването, скандала с допинга и...

Спортните училища са вече просто училища със засилено обучение по физическо възпитание.  

viber icon

Василис Дамянидис е председател на най-стария клуб по плуване в Пловдив - ЖКП "Младост-91". Клубът е най-успешният в национален мащаб за последните 30 години. Поводът да разговаряме с него е скандалът с трите положителни допинг проби, който се вихри в родното плуване през последната седмица.

Ето какво сподели Василис Дамянидис специално за читателите на "Марица":

Г-н Дамянидис, какво се промени в плуването през последните години, за да стигнем до казуса с трите положителни проби?

- На първо място, трябва да започнем от системата. Каква е била някога, каква е сега. При това, без да политизираме ситуацията. Далеч съм от политиката и повече от 7 години не се занимавам с това.

Системата в българския спорт беше разбира от горе до долу. Ликвидирахме научните звена, които имахме, селекционните центрове, диспансери и научно-приложните лаборатории. Оттам отиваме към спортните училища. Те вече не са спортни училища. Те са училища със засилено обучение по физическо възпитание. Това вече най-сетне след толкова години и спортният министър го разбра.

 Каква е причината за проблемите според вас? 

- Дел​егираният бюджет разруши спортните училища и ги направи на нищо. Ако хвърлите един бегъл поглед на учениците в спортните училища в страната, ще видите, че поне 80 процента от учещите не са за там. Не е виновен директорът на училището ни или другите училища в България. Знаете какво е дел​егираният бюджет - броят на учениците по толкова лева, ето ти бюджета. Дават ти една торба с пари и ти казват - оправяй се. И моите колеги, аз вече се пенсионирах, какво да правят - те трябва да имат 15 приети деца, за да си защитят щата. Значи, ще те приемем, ако ще и да ходиш на куц крак. Важно е бройката да върви. Това съсипва училището. Като имаш 2-3 хубави деца, които можеш да ги докараш, го правиш. Те обаче виждат, че другите маркират и се ослушват. Те си казват: ами защо аз да се напъвам, като може и по-леко. 

А въпросът с квалификацията на кадрите в плуването не е ли проблематичен? 

- В тая цялата история ние, старите треньори, сме се научили на нещо, защото имахме зад гърба си тези институции, които ни помагат много, ежедневно. Ние знаехме какво ще получим. Сега какво правим с младите треньори? Ние горе-долу  улучваме. Това го показват и самите резултати. Ето eдин Ботьо (б.а. - Трендафилов), един Стефан (б.а. - Георгиев) са колеги, които са работили в онази система и имат добър опит.  Сега не може да работиш на тъмно. Това, че мериш с хронометъра, добре. Но какво става в организма на това дете? Какво изграждаш, изградил ли си го, не си ли. Ние това го получавахме научно обосновано и знаехме, че трябва да коригираме нещо, за да вървим напред. Сега е на принципа проба-грешка. Ако стане. 

Ето така сринахме цялата система и се стигна дотам, че вече отиваме към 14 души да имаме олимпийци в България. От тях трима, засега, са от плуването. По 14 преди изпращаше само Пловдив. Не е ли срамота? А ако погледнеш реално колко пари се изсипват в спортните училища. Някъде около 2 милиона на школо. Не е малко.

Добре, а каква е причината тогава да няма добра продукция, въпреки че има пари в спортните училища? 

- В спорта са три опорните точки. Финансите, базата, кадрите. Ако едно от тези е срутено, всичко отива по дяволите. Е, как да чакаме чудеса да се случват! 

И тук отново идваме към случая с допинга от тази седмица. Като виждаш, че не можеш, прибягваш до тези неща. Не знам, не казвам дали са децата, или колегите са виновни, всичко е въпрос на разследване. Мъчим се, мъчим и не става. И така се стига до онзи момент, в който се нагълтваме с нещо, за да постигнем онзи резултат, който би ни пратил на олимпиада.

Това означава ли, че не сте привърженик на централизираната подготовка?

- Ще ти кажа. Централизираната подготовка в годините даде своята дан. Правихме състезатели. Във всички спортове. Но сега не може да се прави като едно време, тъй като тогава имаше друга организация. Преподаватели от Спортното отиваха по лагери, провеждаха часовете си. Може година, година и половина преди олимпиада да се прави тази централизирана подготовка. Без нея не става. По места не става.

Едно от предложенията ми преди две години като член на УС на федерацията бе да направим нещо по въпроса. Да не е като в онзи вид - четири години да ги заключим някъде. Други са времената. Но за да постигнем нещо, трябва централизирана подготовка. Тогава колегата ми Минковски започна: "Ма как така, бат Васко. Те са ученици, няма как". Казах му: "Виж какво, Минковски, когато си тръгнал към една голяма цел, не може да носиш две дини под една мишница. Едната цел ще жертваш, ако трябва". Няма да завърши тази година, а догодина. Просто състезателят трябва да влезе в тази игра. В края на краищата никого не задължаваш. Който се хване на хорото. Но срещу това той ще получи централизирана подготовка, грижи, финанси за провеждането <210>. Тогава го отрекоха. Миналата година обаче го гласуваха. Ние загубихме един период, който не е фатален де.

Добре, защо се получава тогава подобен пробив като този с трите проби на национални състезатели?

- За да попадне един състезател за националния отбор, той трябва да е напълно готов и изграден. Там просто трябва да надградят малко и нещата да се получат. И така състезателят да отиде на олимпиада и да постигне нещо. Виждате, че напоследък всичко се решава за няколко десети от секундата. Дали обаче клубовете вече имат такива възможности да пращат такива състезатели? Вече нямат. Да не генерализирам, говоря за нашия клуб "Младост 91". Просто понякога се опитват да прескочат даден етап от развитието на играч и се получават сакатлъците.

Има ли друга грешка в плуването, която сегашните шефове правите? 

- Най-голямата ни грешка в плуването е игнорирането на личните треньори. Вижте как е в леката атлетика - един треньор от началото до края. В атлетиката треньорите си правят плановете, кога да са на лагер, къде да се тренира. Отиват във федерацията, там има казват ето ви парите, ето ви всичко, но искаме в края този резултат.

На личните треньори в плуването не им разрешават да се месят в подготовката на състезателите си. Защо? И голям проблем е това единоначалие в плуването. Аз лично примерно не искам януари месец да ида със състезателя си на лагер някъде си, да не казвам къде. На мен ми трябва април. Тук е и разковничето. На Белмекен всички тренират еднакво. А в отбора има спринтьори, стаери, съчеталисти. Как да ги тренираш с една и съща тренировка. Навремето имаше звена - брусисти, кроулисти и т.н. Сега Минковски не пожела да го прави. Говорих с Ботьо Трендафилов и го питах защо не ходи с Диана Петкова по лагери. Той ми казва: "Защо да ходя, аз съм като придатък там. Само гледам, не ми разрешават да се намесвам в тренировките".

И за капак - скандалът с допинга. Какво е мнението ви по случая?

- Не знам детайлите, има кой да разследва. Ще кажа само, че шефът на федерацията Аврамчев направи една глупост в началото на скандала. Каза малко необмислено, че децата са виновни. След това започна да замазва положението. Има виновни със сигурност, но не бива да се обременява общественото мнение с  обвинения още преди да е приключило изслушването на засегнатите в случая. Това пречи на плуването у нас. 

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Минка Григорова

Минка Григорова

01.03.2021 | 07:33

Там ви е грешката на големите специалисти, независимо за коя област става дума- не ви се занимава с политика. Защо? А кой да се занимава? Посредствените и болно амбициозните? За съжаление такъв е резултата от вашето политическо чистофайничество. За радост един достоен спортист като Георги Георгиев се осмели да нагази в политическия водовъртеж и ако обичате направете така, че да го подкрепите!

Отговори
0 2
пловдивчанин

пловдивчанин

01.03.2021 | 12:38

Простете Минка, но вие имате ли идея какви вижданията на Георги Георгиев, каква е визията му даже и за спорта? Струва ми се, че той влиза адски неподготвен за политиката. И едно е сигурно, няма да направи нищо различно от предишните. Иначе, страхотно е да има на кого да вярваме. Но за какво, какво ще направи, какво ще промени. Напоследък само се облагодетелстват 4 години на заплата и нищо сериозно...

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?