Следвайте ни

Велик спортист скара САЩ и Русия

Отношенията между САЩ и Русия отново са обтегнати. Този път причината за скандала е спортна. Американското посолство в Москва отказва да издаде виза на легендарния шахматист Анатолий Карпов, след като предишната е изтекла през месец март. Новината беше съобщена от Максим Длуги – директор на шахматната школа „ Chess Max Academy“ в Ню Йорк.

Длуги обяснява, че 12-ият в историята световен шампион е трябвало да изнесе майсторски клас за учениците в академията, както го е правил и в предишни години. Директорът на школата предполага, че размотаването на служителите на американското посолство в Москва е свързано със силните антируски настроения сред множество политици в САЩ.

„Извикали Анатолий Карпов в американското посолство в Москва и започнали да му задават странни въпроси – дали ще се среща с американски политици и конгресмени. Той отвърнал, че целта му е да изнесе майсторски клас, както го е правил в предишните години. Те отговорили, че ще започнат проверка, но да остави паспорта си при тях. Оттогава няма информация от посолството“, обясни Максим Длуги.

Анатолий Карпов е световен шампион по шахмат в периодите 1975-1985 и 1993-1999 г. Считан е за един от най-великите шахматисти в историята на спорта.

Дончо Донев

Редактор-репортер екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (1)

Февруари

24.08.2019 | 11:37
2 0

САЩ и Русия така и така са си скарани.......

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?