61

Велик Арманд Дуплантис закри Световното с нов рекорд на планетата

Тоби Амусан два пъти подобри най-доброто постижение в историята на 100 метра с препятствия

Арманд "Мондо" Дуплантис закри по най-великолепен начин Световното първенство по лека атлетика в Юджийн, Орегон като триумфира в овчарския скок с нов рекорд на планетата.  Олимпийският шампион триумфира с най-добър резултат от 6.21 м, подобрявайки с 1 см предишното си най-добро постижение, поставено при спечелването на златото на Световното първенство в зала в Белград през март.

„Страхотно е, не мога да се оплача! Всъщност, днес не мислех толкова за рекорда. Обикновено, винаги мисля за това, но днес бях изцяло фокусиран върху златото, защото го исках толкова силно. Това беше медалът, който липсваше в моята колекция. Обичам да скачам в Юджийн и беше невероятно тук. Сега ще прекарам известно време със семейството и приятелите ми“, каза 22-годишният талант, за когото това беше пети световен рекорд и трети само за тази година. Американецът Крис Нилсен взе среброто с успешен опит на 5.94 м, а за Ернест Обианг бронзът беше първият световен медал от какъвто и да е цвят за Филипините.

Нигерийката Тоби Амусан открадна шоуто по-рано с две страхотни бягания, за да спечели златото на 100 м с препятствия за жени. Амусан счупи световния рекорд с време 12.12 сек в полуфиналите. Малко по-късно, тя триумфира с 12.06, но вятър със скорост 2.5 м/сек отреди, че постижението й няма да влезе в Книгата с рекордите. Нигерийката финишира пред Британи Андерсън от Ямайка и олимпийската шампионка Жасмин Камачо-Куин от Пуерто Рико.

Американката Атинг Му добави световната титла на 800 м за жени към олимпийското си злато. Все още 20-годишната състезателка удържа британката Кийли Ходжкинсън във вълнуваща битка на финалната права, преди да грабне първото място с водещо в света време от 1:56.30 сек. Още една златна медалистка от Игрите в Токио миналата година – Малайка Михамбо, спечели дългочакан за Германия медал, защитавайки световната си корона в скока на дължина. Норвежецът Якоб Ингебритсен се реваншира след второто си място на 1500 м, триумфирайки на 5000 м за мъже. В отсъствието на олимпийския шампион от Канада Деймиън Уорнър, французинът Кевин Майер взе второ световно злато в десетобоя. Той завоюва 8816 точки след десет дисциплини, за да прибави към титлата си от Лондон 2017. В спортното ходене на 35 км, шампион стана италианецът Масимо Стано, олимпийски шампион на 20 км в Токио миналата година. Той изпревари с една секунда японеца Масатора Кавано, а бронзът остана за шведа Персей Карлстрьом.

Затвърждавайки мястото си на върха в таблицата по медали с рекорд на световните първенства от 33 (13 златни, девет сребърни и 11 бронзови), домакините от САЩ спечелиха и двете щафети на 4х400 м. Златната медалистка с нов световен рекорд на 400 м с препятствия за жени Сидни МакЛафлин изведе жените до успех, а победителят на 400 м Майкъл Норман бе с основен принос за победата на мъже. Женският триумф означаваше, че вече прекратилата кариерата си Алисън Феликс грабна 20-и медал от световни първенства, тъй като беше част от състава, който бяга в сериите в събота.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?