1939

В спорта стана страшно, за интересното се плаща

Тв спортът е отличен продукт и неслучайно в родния ефир се разрази жестока битка за правата на интересните състезания. Те струват милиони, но явно има кой да плаща. „Дискавъри“, който притежава „Евроспорт“, даде 1,3 милиарда евро за правата на Олимпиадите от 2018 до 2024 година само за Европа, и то без Русия.

Общо 9,2 милиарда паунда пък бяха платени по цял свят за правата на Висшата лига на Англия по футбол за периода 2019-2022 г.

Съответно и българският зрител вече плаща за два от спортните канали допълнително. Ако иска!

Единият платен пакет е на „Макс спорт“. По различните канали медията на А1 дава трите европейски клубни турнира Шампионска лига, Лига Европа, Лига на конференциите. Както мнозина знаят, правата са поделени с каналите на bTV.

„Макс спорт“ държат изцяло вече правата на испанската Ла Лига и дори второто ниво на футбола там. Първите три избора от италианската Серия А също са в компанията. Нидерландското, американското (МЛС), Копа Либартадорес и Судамерикана (турнирите на Южна Америка) пак са по „Макс Спорт“.

Медията държи още баскетболната Евролига с нашия Везенков, Шампионска лига по волейбол, където тази година е Хебър, родния шампионат по волейбол, тенис турнири, американския футбол НФЛ, световен рали шампионат, голф и дори спийдуей.

Коментаторите се кръстят, че отпаднаха поне индийското и китайското първенство по футбол.

Каналите на Нова тв държат правата за най-интересното и скъпо футболно първенство - английското (включително второ ниво и купите на Острова). Българската ефбет лига и Втора лига също са по „Диеми“-те.

От това лято медийната група се уреди с германските Първа и Втора Бундеслига, които отпаднаха от ефира на „Евроспорт“.

Удар се оказа и купуването на правата за Франция, тъй като там премина самият Лео Меси и интересът на феновете скочи значително.

По „Диема“ върви Формула 1, която има традиционно доста фенове.

Каналите на bTV, както стана дума, делят правата за трите клубни турнира по футбол заедно с “Макс спорт“. По „Екшън“ и „Ринг“ вървят и мачовете от Италия, но едва четвърти избор за всеки кръг.

„Евроспорт“ е напълно безплатен, макар че има правата на най-скъпото състезание в света - Олимпиадата, като препродава част от тях на БНТ по договора с МОК. Ексклузивно в ефира на медията остават четирите турнира от Големия шлем в тениса плюс още куп по-малки. Другите силни аса в ръкава на „Евроспорт“ са големите колоездачни състезания и турнирите по снукър.

БНТ постепенно остана без куп спортни състезания, които предаваше през годините. Държавната телевизия продължава да държи изцяло правата за мондиала по футбол, включително и квалификациите. Олимпиадата (лятна и зимна) също е в ефира на „Сан Стефано“, но съвместно с „Евроспорт“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?