Следвайте ни

В очакване на 91. атлетически шампионат – прогнози и надежи

viber icon

Утре и в сряда на националния стадион „Васил Левски” ще се проведе 91-ият атлетически шампионат на България. По-късните му дати са съобразени с международния календар и с поредното световно първенство (чак в края на септември). Това наложи повечето атлети да се готвят тази година малко повечко и да останат на пистата и в секторите почти до края на юли. В стартовите списъци за състезанието присъстват почти всички елитни родни атлети и атлетки. Което само по себе си вероятно ще предсатвлява интересен спектакъл... Какво да очакваме в предстоящите делнични дни?

100 м. Откритието на сезона Светлин Иванов (Ботев-Пловдив) е с най-добър резултат за годината – 10.51 сек, при това постигнат в чужбина. По петите му са Денис Димитров (10.63), Петър Пеев (10.59) и Антонио Иванов (10.64). Ще бъде особено оспорвано и дано поне победителят даде резултат около 10.45.

200 м. Двама си поделят водачеството в ранглистата с еднакъв резултат (20.99) – Светлин Иванов и Антонио Иванов. След тях Петър Пеев (21.41) и Денис Димитров (21.42) в никакъв случай няма да се примирят с ролята на асистенти. Дали юношата от Русе Венелин Георгиев ще се възстанови за 2-3 дни след европейското в Бурос? Плътността на резултатите в първата петица ще бъде висока...

800 м. Най-добрият ни „стайер” в момента Мартин Проданов се завърна през юни в Европа след тежкия студентски сезон в САЩ. Той е изпреварил осезателно конкурентите си (1:49.78), но дали в сряда ще видим отново бягане под 1:50 минути? При жените начело на ранглистата е Лиляна Георгиева (2:08.31), но тя стартира на последните състезания с тежка болест и е проблематично нейното оптимално участие в сряда.

400 м преп. При жените Кристина Борукова в Пловдив си направи лично (58.49), като след нея в Пловдив нямаше почти никой (втората финишира за... 67.33). Може би Никол Андонова (64.35) и девойката Бояна Чепилева (63.36) ще се качат на стълбичката за награждаване редом с Борукова. Но Кристина е в състояние да „свали” около една (!) секунда от последния си личен резултат.

Овчарски скок. Бургазлията Атанас Петров (5.10) твърдо стои на върха в родната класация, макар юношите Евгени Енев (4.80 от зимата) и Алекс Любенов (4.70) да атакуват неуморимо височините в подстъпите на петия метър.

Скок дължина. При жените Милена Миткова задължително трябва да гони резултат над 6.40 м.

Троен скок. Момчил Караилиев продължава да ни радва вече повече от 18 години с изявите в изключително тежкия и опасен троен скок. Ето и сега – само на 2 см от норамтива за СП в Доха. С тези 16.93 м от Кавала Момчил трябва да бъде пример за подражание на по-младите! Георги Цонов (16.80) продължава да гони същия норматив (16.95) за световното в Катар. Пловдивчанинът Румен Димитров досега през годината е направил само един старт (15.75). И той трябва да гони кота 16.00 м.

При жените Габриела Петрова е във великолепна форма (14.22) и след изключителните 6.62 м в скока на дължина от Пловдив. Сега е редно да очакваме поне 14.40 – 14.50 м (а защо не и повече?) в сряда! Дали Александра Начева (14.13) ще статира, зависи от моментното й състояние. Все пак в събота тя „изкара” едно много тежко състезание на европейското в Бурос (спечелвайки сребърния медал!).

Мятане на диск. Великотърновецът Деян Гемижев е начело на подреждането за 2019 година – точно 54.00 м. Дали юношата Алекс Христов (51.35) ще надмине своя си резултат?/Александър Вангелов, bgathletic.com

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?