61

Уникално постижение на Петър Стойчев: Българинът преплува и хавайския проток Молокай

Българският плувец в открити води Петър Стойчев отново записа името си в историята на нашия спорт. Стойчев стана първият българин, преплувал хавайския проток Молокай, който е с дължина 45 км и е един от световната верига Oceans Seven.

47-годишният плувец разказа във Фейсбук за подвига си, както и с какви трудности е трябвало да се справи по пътя към успеха:

"От тъмно до тъмно!

Преплувах най-трудния и най-дълъг проток от веригата Oceans Seven. Молокай в Хавай е с дължина около 45 км.

Стартирах преплуването в 3,01 ч сутринта от плажа Капухи на остров Молокай. Преплувах разстоянието за 18 часа и 53 минути и финиширах в 21,54 ч на плажа Макапау в Оаху.

До средата на дистанцията се движехме според графика и с добра скорост. За 5 часа и 10 мин бях изплувал 18.8 км. Продължих в доброто темпо. Докато не се появи силно насрещно течение с около 3 километра в час срещу мен. Започна борба със силното насрещно течение, продължила около 10 часа, за да изплувам около 12 километра. Напредвах много бавно!

На 15-ия час след старта ни свършиха подкрепителните напитки! Виждах брега и финала повече от 8 часа и не можех да го достигна със слабия прогрес, който правех - около километър на час. Но нито за момент не си помислих да спра и да се откажа!

На финала ме чакаха българи, живеещи в Хонолулу. Чакали са ме повече от 6 часа. Посрещнаха ме с българското знаме, хавайски венци и шампанско. Сред тях бяха и моите приятели от България, Иван Бацанов (бивш плувец от Велинград, а сега треньор в Хонолулу) и приятелката му Велислава и Стефан Пампулов (син на известния тенисист и треньор Матей Пампулов) и жена му Мелиса.

Досега най-дългото ми плуване в цялата ми плувна кариера беше малко под 11 часа, но след днешния ден съм убеден, че човешките възможности са неограничени, стига да имаш воля за победа!

С тези почти 19 часа във водите на Тихия океан станах и първият българин, преплувал протока Молокай в Хавай.

Вече 4 от маратоните от Oceans Seven са покорени! Ламанша, протока Кук, протока Гибралтар и протока Молокай. Останаха още три! И вече гледам към тях.

Изтощен, с поражения по тялото след 19 часа във водата под хавайското слънце, но с уникалното чувство на горд българин!

Специални благодарности на Иван Златинов, който беше неотлъчно до мен и по време на това голямо предизвикателство!

Благодаря на моя треньор Красимир Туманов!”, написа Петър Стойчев в социалната мрежа.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?