Ученици от Чепеларе на състезание със свой електромобил

Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ в Чепеларе ще участва за шести пореден път в Shell Eco-marathon Европа тази година. Талантлавите ученици ще се опитат да изминат най-дълго растояние в категорията „Прототип“, с електромобил направен от тях и задвижван с електрическа батерия на пистата в Лондон през юли. Най-младите български представители са започнали конструирането на новия автомобил “STORM-K” няколко месеца след края на Shell Eco-marathon 2017, съобщи Михаела Джакомова от AMI Communications за Shell Bulgaria.

Тази година автомобилът им е с изцяло променена визия с иновативна аеродинамична форма, която е плод на идеи, генерирани от ученици от 9 и 10 клас. Направени са много подобрения, сред които е добавената телеметрична система. Тя измерва препоръчителната скорост и време, с които трябва да се измине всеки участък от пистата. Благодарение на самостоятелно разработения от отбора 4-инчов дисплей пилотът ще може да следи напрежението, консумацията на ток, както и показателите на телеметричната система. Също така електромобилът е по-дълъг с 20 см, но въпреки това е oлекотен и тежи 40 кг, за разлика от миналата година, когато теглото му беше почти 50 кг. Изцяло нови са предното и задното окачване, както и лагерите. Добавена е и черна кутия, чрез която, след приключване на състезанието ще могат да се анализират данните за по-добра оценка на силните и слабите страни на колата.

„Категорията, в която участваме – „Прототип“, задвижван с електрическа батерия е една от най-конкурентните, но вярваме, че ще постигнем целта си да бъдем сред първите 10 европейски отбора и да развием скорост от 400 км/квч. Благодаря на Shell за предоставената възможност и за подкрепата през всички тези години,“ казва ръководителят на отбора инж. Тодор Лазаров.

„Най-младите български участници вече са натрупали достатъчно опит, знания и кураж през годините, които ги мотивират да проектират изцяло подобрен автомобил. Вярвам, че техните усилия ще се увенчаят с успех и те ще достигнат целта си да се класират сред първите 10 европейски отбора в своята категория. Тази година екипът на Чепеларе представя усъвършенстван и по-ефективен автомобил, а именно това е целта на състезанието и техният труд се забелязва от журито“ сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Новата визия на екологичния автомобил на учениците от Чепеларе ще бъде представен на специална церемония на 7 юни в София, заедно с колите на другите български участници.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?