64

Три от четири финала за грациите ни в Будапеща

Със съчетанията с обръч и топка при жените стартира вторият състезателен ден на 40-то издание на Европейското първенство, което се провежда в Будапеща (Унгария), съобщи Българската федерация по художествена гимнастика. Страната ни е представена при жените от триото Боряна Калейн, Стилияна Николова и Елвира Краснобаева.

Боряна Калейн и Стилияна Николова дадоха старт на българското участие днес. Труден старт и за двете грации в Будапещенската спортна арена „Ласло Пап“ със съчетанията с топка. Във втората ротация видяхме изключително стабилна игра и от двете с обръч.

Възпитаничката на Валентина Иванова натрупа актив от 69.450 (35.950 на обръч и 33.500 на топка) и заема временно втора позиция в квалификацията за многобоя. Стилияна се класира за финалите в неделя с трети по сила резултат на обръч и седми на топка.

Другата ни представителка Боряна Калейн събра общ сбор от 66.600 (36.550 на обръч и 30.050 на топка) и е на временното девето място в квалификацията за индивидуалния многобой. Калейн намери място сред най-добрите на обръч с първи по сила резултат. Оценката от 36.550 е и най-високият получен резултат в днешния ден!

Лидер в квалификацията за многобоя в края на първия състезателен ден е София Рафаели от Италия с актив от 70.550. На временното трето място е представителката на Израел - Даниела Мунитс с 68.550.

За финала в индивидуалния многобой, който ще се проведе в събота, се класират най-добрите 24 гимнастички, като се сумират най-добрите три резултата от квалификацията. Утре със съчетание с бухалки ще видим Боряна, а с лента - Стилияна. Дебют на Европейско първенство във възраст "жени" ще направи Елвира Краснобаева със съчетания с бухалки и лента.

В отборната надпревара при жените, България заема временно трето място с актив от 136.050. Водач е отборът на Израел с актив от 136.850, а на втора позиция е Италия с 136.150. За определяне на отборния шампион се зачитат всички 8 резултата от квалификациите плюс 2 оценки на ансамбъла от квалификацията.

Съдия за България на това състезание в индивидуалната надпревара, е Филипа Филипова, която днес бе в панела за изпълнение с топка. Член на ТК към Европейската гимнастика и генерален секретар на комитета е Християна Тодорова.

Потокът на българките стартира от 15.15 наше време в ефира на БНТ 3.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?