Следвайте ни

Тракия - символът на красивата гимнастика

Над 200 деца опитват да тръгнат по пътя на невероятната Мария Петрова

viber icon

Има спортове, които винаги са ни носили радост. Художествената гимнастика е точно от този тип, при това не само радост, но и много гордост. България може да се похвали с шампиони като Мария Гигова,  Лили Игнатова, Илияна Раева, Анелия Раленкова, Бианка Панова.

Няма защо да се лъжем - Пловдив също е с голям принос за развитието на художествената гимнастика. Оттук е излязла трикратната световна и трикратна европейска шампионка Мария Петрова, чудната Диана Попова.

Вестник "Марица" ще ви представи клубът, от който са тръгнали Петрова и Попова - "Тракия" Пловдив.

СК "Тракия" е основан на 6 януари 1993 година в залата на стадион "Христо Ботев". Първи председател тогава е Надя Александрова. От близо 10 години "Тракия" се оглавява от олимпийската шампионка по гребане от Монреал 1976 Стоянка Груйчева. 200 деца се състезават в отбора, от които 88 са картотекирани в Българската федерация по художествена гимнастика. Грациите провеждат своите тренировки в зала "Чайка". За успехите, освен  състезателите, треньорите са другият важен компонент. Главен наставник на "Тракия"  е Ирина Чернева. Хореограф е Катя Видева, а останалите треньори са Джемиле Халилова, Нина Саръсакълова, Петя Бутилова, Виктория Лафчиева, Анета Гайдаджиева, Деница Велевска и Ива Илчева. 

СК "Тракия" може да се гордее в момента с три перли от цялата огърлица от талантливи деца. За 2017 година "Тракия" извоюва много медали и призови класирания от държавни и международни турнири. В класацията на спортните клубове за миналата година в България СК "Тракия" заема престижното пето място. 

В националния отбор на България са грациите Марина Иванова - жени,  Мариета Иванова - жени, и Валерия Ватова - девойки старша възраст. Първото представяне на Валерия Ватова като част от националния отбор при девойките бе на силния международен турнир в Будапеща.  Тя се класира на пето място в многобоя. Ватова стана шампионка преди дни при родените 2004 година на турнир в София.  Мариета Иванова зае  пето място в многобоя и се класира трета на лента.

Изключително успешно представяне на момичета на "Тракия" имаше на международния турнир “Берое” в Стара Загора преди седмица. При най-малките, родени 2011 г., Кристина Долапчиева се класира на второ място в “А” категория, а Християна Стоянова трета в “Б” категория. При девойките младша “Б” категория Варвара Кузягина се нареди втора в многобоя и първа на въже, а Габриела Долапчиева трета на без уред и шампион на лента.  При девойките старша възраст “А” категория Десислава Панчова взе бронзовия медал на обръч, а Мартина Попова спечели златото на лента. В “Б” категория при старшата  Ивелина Герева спечели бронзов медал на обръч, а Анелия Личева стана шампионка на топка. И при най-големите Мариета Иванова спечели сребърния медал на обръч, а Йоанна Цонева бронзовия на бухалки в “А” категория.
В “Б” категория жени - Александра Медведева се класира трета в многобоя и на топка, а Кристияна Тодорова спечели приза за “Най-технична гимнастичка” и второ място на топка. 

Сега на грациите им предстоят турнири в Сърбия и Хърватия. 

СК "Тракия" организира вече пет години международен турнир "Тракия къп" за приз Мария Петрова. Състезанието тази година ще е през месец юни. В последното издание призът грабна Марина Иванова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?