Тотализаторът не е букмейкър и никога няма да бъде

Покрай шумотевицата около промените в Закона за хазарта и настояването на Валери Симеонов за държавен монопол в лотарията много хора бъркат, че става въпрос за национализиране на Еврофутбол, Efbet, Winbet, Palmsbet и 7777.

Случаят обаче е съвсем различен. Доколкото ще има засегнати от законодателните промени, това ще са единствено лотарии, които в момента се организират от Еврофутбол и 7777.

Другите варианти за игри на щастието, извън казиното и игралните зали, са два - букмейкърските къщи и тотализаторът. Мнозина смятат, че са едни и същи неща, но това също е дълбоко погрешно.

Разликата е проста.

Когато вие с приятели в офиса събирате примерно по левче в обща каса преди дербито между Локо и Ботев и предвиждате резултата, това е разновидност на тотализатора. Победителят вземи натрупания джакпот или го дели с онези, които също са познали знака - 1, Х или 2. Когато обаче залагате сума на определени предварително  коефициенти за дадени резултати, това е букмейкърство.

Получава се така, че

в тотализатора всички слагат еднаква сума.

И това обаче не е съвсем вярно. В света на тотализатора всичко е малко по-сложно от случващото се в офиса ви. Принципът съществува от 1867 година (когато го формулирал Жозеф Олер, съосновател на кабарето "Мулен Руж").

Класическата схема е следната: предполагаме, че Ботев и Локомотив ще играят утре помежду си, приемат се залози за три изхода: победа на Ботев, равен или победа на Локо.

• На първия вариант играчите сумарно сложили 600 лева, на втория - 300, на третия - 400. В крайна сметка организаторът получил 1300 лева, от тях 200 той прибира в качеството му на комисиона (по правило организаторът прибира 10-15 процента). В сметката останали 1100 лева. 

• Ако победи Ботев, то общата останала сума (1100 лева) се дели на 600 лева (размерът на залозите за Ботев). Това значи, че всеки заложен лев ще донесе на играча победител 1.83 лева (коефициент 1,83). 

• Ако победи Локо, то 1100 лева се делят на 400 и всеки заложен лев ще донесе на играча победител 2,75 лева (коефициент 2,75). С хикса е аналогично.

Съвременните тотализатори имат малко по-модерни правила. Предлага се тираж от 10/11/12/13/14/15 мача - играчите трябва да познаят изхода на всичките. Вариантът със знаците на всеки участник се нарича линия (в нашия случай клиентът слага 100 лева). Всеки участник може да заложи няколко линии, просто за всяка допълнителна трябва да плати  още 100 лева. 

Предполагаме, че общият джакпот (общите залози на играчите) е 3 милиона лева, а победителите в тиража са двама - Дончо (заложил три линии, една печеливша) и Васко (сложил две линии, едната печеливша). Общия джакпот те разделят поравно - всеки получава милион и половина, коефициентът на Дончо ще е 5000, а на Васко - 7500.

Логичният въпрос: защо получават поравно, след като Дончо е сложил 300 лева, а Васко - 200? Отговорът: Дончо е имал по-голям шанс да спечели, тъй като има една линия повече - тоест дал е три варианта за изход на мачовете.

Ако няма познали, джакпотът се прехвърля за следващия тираж, а играчите, които са близо до успеха (например познали три от четири изхода на мачове), получават утешителни награди.

Ако ездачът, на когото сте заложили, вижда тази гледка, значи няма да спечелите

Разликата между тотализатора и букмейкъра е съществена. За организаторите на тотализатор, за разлика от букмейкърите, не е важно как ще завършат мачовете - те получават дела си от общия обем залози.

Значи, в тотализатора коефициентът не е известен по-рано?

Именно. Приемането на залози приключва преди началото на събитията. И след броене на залозите се обявявали коефициентите. В гонките преди век спрели практиката и броили след състезанието заради зачестили манипулации с победителите.

А коефициентите в букмейкърските кантори не зависят от размера на залозите?

Зависят, но не само от тях. Букмейкърът изважда коефициентите в зависимост от силата на отборите, травмите, турнирната мотивация и прочие. Основната разлика от тотализатора: коефициентите за всеки клиент могат да се различават - всичко зависи от времето за правене на залога.

Ако човек си е сложил парите на коефициент 2,20, то и печалбата си ще получи на такъв коефициент. За следващия клиент котировките може да са други - те се променят както по спортни причини, така и в зависимост от обема залози на същото или друго събитие.

Това е по-рисков вариант за кантората (в сра​внение с тотализатора), тук е сложно да се изчисли печалбата, а ако навреме не се коригира коефициентът, може да се приключи и на загуба. Именно по тази причина букмейкърите често променят коефициентите, макар шансовете на отборите да не са се променили.

Как букмейкърът пази парите си от познавачите

Да се върнем към примера с Ботев и Локо. Предполагаме, че коефициентът за Ботев е 1.80 (сумарно заложени 500 лева), хикс - 4.30 (залог 200 лева), на Локо - 2.90 (заложени 400 лева). Общият пул със залози е 1100 лева.

• Ако победи Ботев, кантората плаща 900 лева. Тях ги устройва, тъй като им остават чисто 200 лева. 

• При хикс за плащане ще отидат 860 лева. Това също устройва кантората. 

• При победа на Локо за плащане ще отидат 1160 лева и това вече е тревожно за кантората. Организаторът няма да допусне подобно нещо, затова понижава коефициента на Локо и с това повишава другите два. Това мотивира останалите играчи да прекратят залозите си за Локо и да натоварят с пари другите изходи.

Когато общите залози с марж надвишават изплащанията за победа на Локо, букмейкърът получава балансирана линия от коефициенти, фиксира ги и чака печалба. 

Тотализаторът не прибягва до преизчисляване на коефициенти за снижаване на рискове - организаторите му просто са заинтересовани от колкото се може повече залози.

Ето това е разликата между тотализатора и букмейкърите. Това е и причината първият вид да е приоритет на държавата, а с втория да се занимават частни фирми, които инвестират в лиценз, кадри и оборудване, за да постигнат подобни на тотализатора печалби. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?