64

Томас Бах: Споко България, борбата ще я има на Олимпиадата

"Знам колко е важна борбата за вас. И да ви кажа - не е съвпадение, че в моята делегация сега е и президентът на Международната федерация по борба Ненад Лалович, който е и член на Изпълнителния комитет на МОК. Така че мога да ви успокоя, че мястото на борбата е сигурно и няма нужда от притеснение. Що се отнася за бокса - там е по-различно", заяви президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах пред БНТ.

"Ние в МОК нямаме проблем със самия спорт, с боксьорите. Напротив - искаме боксът да остане в олимпийската програма заради историята, традициите и значението му. Искаме да остане, наистина. Но проблемът е начинът на управлението на бокса - има много компоненти, които трябва да бъдат подобрени и дискутирани - съдийството, прозрачността при финансирането на някои турнири и много, много други. И това трябва да се разреши. Ако толкова искахме да изгоним бокса, той нямаше да участва на Игрите в Токио. И затова ние поехме отговорността да организираме боксовите състезания, а не международната федерация", допълни той.

Бах коментира и темата с участието на руските спортисти на Олимпиадата в Париж следващото лято. "Международният олимпийски комитет следи внимателно всички състезания и политики на отделни федерации. Опитваме се да намерим начин руските и украинските атлети да участват на различни форуми при определени обстоятелства и критерии. И много международни федерации приемат тази политика и се опитват да я следват. Пример за това е последното световно първенство по джудо. Оценяваме много помощта и опитите за интегриране на всички атлети без излишно напрежение. Благодарим и на България в това число - на БОК и на президентската институция. Ще наблюдаваме какво се случва и ще опитаме да намерим справедливо и окончателно решение за Игрите в Париж". 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
намръщенЪ

намръщенЪ

22.05.2023 | 00:44

А, бе, тедеско, борбата (в нейния класически стил) я има на Олимпиадата от 776г.пр.Хр. И ащо да я няма, а да има хусожествена гимнастика, акробатика, тайкуондо и... брейк(ашколсун на квадрат) - все измислици, решавани от съдии по кефа им. Отделен е и въпроса ЩО ОЩЕ ЧИНАТ и игрите - футбол, баскетбол, волейбол, хандбал, ватерпол, хокей на трева, те си имат световни първенства с мегаучастие, дори в женските варианти. Достатъчно е претоварена откъм дисциплини и състезатели, оставете си спортовете, определяни чрез пряк контакт, чрез времеизмерване(както леката атлетика и плуването), стрелбите(с лък и пушка), конният спорт(без обездката - също гледана от суперсубективни и често пристрастни съдии). Деликатно остава с т.нар. спортна гимнастика, Данчо Йовчев не е единственият пример на прецакан медалист, отлично си спомням дори как през 1980г. на всеки уред при мъжете се знаеше 99% кой на какъв уред ще спечели - Адрианов на земя, нашият Делчев на висилка, Магяр на кон...

Отговори
0 0

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?