49

Таня Богомилова – от футболното игрище до Олимпийския връх в плуването

1988-а е важна година в историята на човечеството. Случват се значими събития, като например появата на първия Интернет „вирус“, началото на края на Желязната Завеса, както и все по-сериозното навлизане на термина „глобално затопляне“ в ежедневието.

1988 г. е ключова и за българския спорт, в частност плуването ни, което постига някои от най-големите си успехи по време на Олимпиадата в Сеул. Антоанета Френкева печели два медала – сребърен и бронзов, съответно на 100 и 200 м бруст, а Таня Богомилова завоюва златото на 100 метра в същата дисциплина.

„Всичко започна, когато бях дете. Майка ми ме записа на плуване, за да не седя на улицата и да играя футбол. Ходех и на гимнастика, на английски, също и на уроци по акордеон. Може пък България да е загубила една добра футболистка в мое лице, но тогава нямаше женски футбол. Но наистина, много играехме с другите деца. И все пак, за да ми е запълнен денят с други занимания, майка ме записа на басейна в Красна поляна“, разказва Богомилова.

Тъкмо от него тръгва пътят ѝ към професионалния спорт и към спечелените множество отличия през кариерата ѝ. Седем медала от Европейски първенства (един златен), два от Световни, както и Олимпийската титла от Сеул са само част от постиженията на Богомилова.

„При всички положения златото в Корея ми е най-скъпо, най-ценно. След нея се нарежда и първото място на Европейското, защото бяхме домакини и го спечелих пред родна публика. Тя ме вдъхнови страхотно. Имаше адски много хора пред несъществуващия вече хотел „Родина“, където бяхме настанени. Чакаха с нетърпение автобуса ни вечерта след плуването. Такова нещо не бях виждала, такова посрещане...никога няма да го забравя“, продължава тя.

Таня Богомилова е един от посланиците в новата кампания на Инбет, която е под надслов „С отдаденост към българските спортисти“. В нея участват както тя, така и други от най-успешните ни състезатели в индивидуалните и колективните спортове, в това число Мария Гроздева, Станка Златева, Армен Назарян, Мартин Камбуров и редица други големи имена.

„Малко са компаниите, които протягат ръка към спорта. Приветствам това, което Инбет прави за младите и за спорта изобщо, защото тази дейност трябва да се популяризира“, категорична е шампионката.

„На мен спортът ми даде много, това е ясно. Научи ме на страшно много неща: дисциплина, уважение към противника, толерантност, характер...спортът помага. Апелирам младите да спортуват, независимо какво, за да може това да ги мотивира във всяка една сфера, да преследват мечтите си, да са здрави. Разбира се, спортът и взима. На мен ми взе от детството, защото не можех да продължа да играя с другите деца, а трябваше да тренирам. И от тази гледна точка, бих искала да добавя, че България и сега има страхотни таланти сред подрастващите, хора с голям потенциал. Въпросът е те докъде искат да стигнат, защото всичко си зависи от самите тях“, споделя Богомилова.

А на въпроса дали държавата и бизнеса правят достатъчно за развитието на спорта у нас, тя казва: „За съжаление, не! Трябва да се вземе пример от Запад. Там например, тези, които имат възможност да дават и го правят, или са освободени от данъци, или получават данъчни облекчения. Трябва да се намеси държавата, защото ние бяхме спортна нация с успехи, с които се гордеехме, а сега сме на дъното“, завършва Таня Богомилова.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?