1553

Страхотни момичета! България е на крачка от историческо злато

И са най-красиви, и са най-добри! Да, и са на крачка от историческо злато!

Националният отбор на България по шахмат за жени постигна пета поредна победа на европейското отборно първенство в Будва и с 14 мач-точки се доближи максимално до спечелването на първа титла в историята.

В предпоследния осми кръг на шампионата българските шахматистки спечелиха с 2,5:1,5 точки срещу Полша. Успехът гарантира медал на българките, но те ще трябва да играят на същото ниво и в понеделник, за да грабнат трофея.  Съперникът на България в утрешния девети кръг е Грузия, Ети Стефанова започва с белите на първа дъска.

Както и при вчерашната победа над Франция, България отново успя да поведе с 2:0 след победи над играещите с белите фигури Нургюл Салимова и Белослава Кръстева.  На втора дъска Салимова спечели за 39 хода срещу Оливия Киолбаса. Пътят към четвъртата поредна победа на българката в турнира бе постлан още в дебюта, в който тя успя да изненада съперничката си.  Салимова имаше много по-добра позиция още на 18-ия ход и до края не отстъпи инициативата нито за момент.

На четвърта дъска Кръстева успя да матира Алиция Сливицка на 42-рия ход. И двете шахматистки направиха някои грешки след излизането от дебюта, но тези на Сливицка бяха много по-груби и в крайна сметка бяха наказани от Кръстева.

Така България трябваше да се пребори само за още половин точка в партиите между Моника Соцко и Антоанета Стефанова на първа маса и Йоланта Завадска и Гергана Пейчева на трета. Соцко и Завадска, които бяха част от отбора на Полша, спечелил европейската титла през 2005 година, обаче дадоха максимален отпор. Дори и той обаче не стигна, за да бъде спрян българският тим, който в крайна сметка стигна до победата в мача. 

Тя бе подпечатана от Стефанова, която в малко по-изгодна позиция реши да форсира трикратно повторение, което да донесе нужното реми. 

В последната завършила партия Пейчева се бори до самия край, но в топовен ендшпил отстъпи пред Завадска, което обаче вече бе без значение. 

Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 8 оценки
4.5/5 от 8 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Рамзес

Рамзес

20.11.2023 | 08:03

Браво на момичетата, а скапаната терористична държава, като спечелят златните медали наградете ги с жълти капачки за буркани... Ненаядени хрантутници. Тез деца трябва да се позлатят

Отговори
2 0
КРАДЕЦ И ПЕ ДЕРАСТ!

КРАДЕЦ И ПЕ ДЕРАСТ!

20.11.2023 | 02:23

През класическата епоха игрите траели пет дни. Участниците можело да бъдат само гърци, които са по рождение свободни и неосъждани, тъй като игрите са част от религиозния култ. Ето защо „варварите“, робите и осъдените нямали достъп до тях ЗА БАЩА ВИ СТАВА ВЪПРОС, СКАПАНИ ЖИВОТНИ! ПЕ ДЕРАСТА ДОЛЕН СВЕТИ ГЕОРГИ!

Отговори
0 6
Браво

Браво

20.11.2023 | 06:40

Успех

Отговори
1 0
Свети Георги

Свети Георги

20.11.2023 | 06:58

Така беше,сам съм свидетел! И по него време маляците живееха с вярата,че са богопомазани и непобедими. Но то бе понеже бяха първи сред свои. Всичко свърши и божията милост също,когато в игрите се включиха и траките.Тогава с ужас византиона разбра,че варварите са по-силни,по сръчни и по-умни от тях и прибягнаха до подлост и до хитрост,но загубата ги не напускаше и срама им оставаше дори когато веднъж спечелиха а Данчо Йовчев остана втори...и аз бях там и аз участвах!

Отговори
0 0
Катил

Катил

20.11.2023 | 01:56

Дай Боже сила на Българските момичета да извървят пътя към титлата на върха. Деца, заради вас България е жива. Сте и бъдете горди българки, наследнички на великани! Здраве и успехи за вас красавици!

Отговори
11 0
Nedko

Nedko

20.11.2023 | 01:08

Стиска ме палци.... Успех момичета

Отговори
12 0

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?