Следвайте ни

Стойко Цонов чукна 50

viber icon

Днес един от най-успешните български треньори в леката атлетика през последните 20 години – Стойко Цонов – навършва 50 години. През повечето от този половин век живот Цонов е свързан със спорта – не само с леката атлетика, но и с фубола, волейбола.

Роден на 6 май 1969 г. в с. Борец, северно от град Раковски, Стойко рано се ориентира към леката атлетика и треньори в началото са му били Митко Тодоров и Благовест Георгиев. Под ръководството на Атанас Запрянов Атанасов усвоява тънкостите на тройния скок. После започва да се подготвя съвместно с Илиян Пищиков. През 1988 г. той е вече балкански шампион за юноши в Александруполис.

А при мъжете Стойко за първи път преодолява гросмайсторските 17 метра през 1995 г. – 17.02 м. Участник на световното първенство в зала в Барселона 1995 (финалист) и на Олимпиадата в Атланта 1996, Цонов е принуден да се раздели с активния състезателен спорт заради честите си контузии. Но от всеки един от треньорите си Стойко „прихваща” знания и умения, които впоследствие ще са му безкрайно полезни и необходими в собствената му треньорска дейност.

Вече повече от 20 години Стойко Цонов се занимава с треньорската дейност. В леката атлетика, освен олимпийската шампионка за кадетки и световна шампионка за девойки Александра Начева, под ръководството му дълго години се подготвяше двойната световна шампионка (на 100 и 200 м) за девойки от световното първенство в Пекин 2006 Тезджан Наимова. Тройният скачач Ивайло Русенов (преминал от Плевен в Пловдив) също тренираше при Цонов (с победа на Купата на Европа и скок над 17-е метра – 17.12 м!).

Една от девически надежди на Стойко беше и Ели Петкова – с 6.15 м на скок дължина. След като се раздели с Атанас Николов, синът на Стойко Георги Цонов (днес именик!) започна да тренира при баща си и го надмина с 1 см в тройния скок (засега) – 17.03 м.

Стойко Цонов, освен с атлетика, се занимава и с кондиционна подготовка на волейболни и футболни отбори. Дълги години той се занимаваше с физическата кондиция на женските и девическите отбори по волейбол на Марица-Пловдив (6 години маричанки са шампионки именно със Стойко Цонов!). Приносът му за четвъртото място на националния ни отбор на световното по волейбол за девойки в Мексико (2011 г.) е повече от осезателен.

Цонов намира време и за футбола. През 2010 г. той е кондиционен треньор на футболистите на Спартак-Пловдив (старши треньор Николай Киров). Отборът се изкачи в Б ПФГ благодарение и на взискателността и уменията на Цонов. В последните 2 години Стойко се занимава с младите таланти от ДЮШ на Ботев-Пловдив, които се борят за националните титли по футбол при юношите младша и старша възраст.

По време на интензивната си треньорска работа през годините Стойко Цонов (чрез възпитаниците си) има 14 участници на Балканиади, 7 титуляра на състезанията за Купите на Европа и европейските отборни първенства, 10 състезатели на европейски първенства, 11 атлети на световни първенства и 4 състезатели на Олимпиади. Многобройните му възпитаници са спечелили до момента 106 златни, 63 сребърни и 52 бронзови медала от различни национални шампионати и международни състезания!

Днес, освен юбилея си, Стойко Цонов ще празнува и имения ден на сина си Георги. Да пожелаем на Цонов старши и на сина му крепко здраве и още много ползотворна работа с младите атлети за продължаване и увеличаване на традициите и успехите на българската лека атлетика и на българския спорт.

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?