Следвайте ни

Станилия с 10 неудобни въпроса към федерацията по кану-каяк

viber icon

Световната шампионка в кануто от първенството в Милано през 2015 г. Станилия Стаменова отново използва социалната мрежа Фейсбук като посочи няколко опорни точки, върху които журналистите да стъпят при задаването на своите въпроси към ръководството на Българската федерация по кану-каяк по време на утрешната пресконференция, която БФКК свиква във връзка с разразилия се по-рано през деня скандал около олимпийската подготовка на най-голямата ни надежда за медал от Токио в този спорт.

Стаменова се оплака, че е била оставена без държавна финансова издръжка в предолимпийската 2020 година и сама е трябвало да финансира подготовката си. Освен това от нейния клуб “СККК “Тракия" (Пловдив) прекратили договора й през ноември и така тя останала без заплата, осигуровки и трудов стаж.

От Министерството на младежта и спорта излязоха със становище, че не са страна по спора между Стаменова, клуба й “Тракия” (Пловдив) и Българската федерация по кану-каяк, посочвайки че през годините състезателката винаги е получавала необходимите финансови средства за провеждане на пълноценна подготовка. 

За 2021 тя била включена в Програмата за олимпийска подготовка, като в договора с БХКК са предвидени месечни средства в размер на 12 000 за състезателката, средства за подготовка и възстановяване в размер на 8600 лева и още 7800 за състезания от международния спортен календар.

Ето какво написа Станилия Стаменова в поредната си публикация във Фейсбук (без редакторска намеса):

"Утре от 12 часа БФКК ще проведе пресконференция в пресклуб България. Ето ви няколко опорни точки при структуриране на въпросите си към тях!

1. Защо федерация кану-каяк подписва договор с треньора Нина Мекерешка през 2020г, след което прави невъзможна подготовката с нея. (или тренираш с нея, но на твоя издръжка или идваш там където ти кажем и тренираш сама).

2. Колко професионално е подготовката на атлет сам? Предложението треньора на каяк мъже да води подготовката ми дори стои изключително несериозно!

4. Защо когато г-н Бухалов ми беше треньор можех да се подготвям в Пловдив, а когато той стана председател на федерацията това вече е невъзможно и единствено подготовката ми може да се финансира в рамките на централизирана подготовка, на която никой треньор в България не иска да стои, та дори и той самия когато беше треньор?!

5. Какъв е стимула на един атлет подготвящ се да побеждава света когато на централизирана подготовка е поставен на същите условия при каито и юноша покрил норматив на селекция за национален отбор.

6. За каква централизирана подготовка говорим и какъв отбор като аз съм ЕДИНСТВЕНАТА КАНУИСТКА в България на международно ниво. Аз нямам отбор, нямам конкурентна среда и федерацията не ми предоставя условия за развитие на резултат чрез спаринг партьор?

7. В програмата на БФКК на централизирана подготовка не фигурира физиотерапевтично възстановяване, което е от огромно значение за нормалното протичане на подготовка. Защо?

8. Защо успешните имена от последните 10 години не желаят да се подготвят на централизирана подготовка, а именно Мирослав Кирчев, Димитър Петров, Ангел Кодинов, Кристиян Душев, Денис Димитров?!

9. С какво мотивират хора като мен дали 20 години от живота си в идеалистични цели, подбудени от патриотизъм!? Като ги уволняват и унижават ли!? При положение, че са заслужили обгрижване на най-високо ниво подготовка!

10. Защо 30 годишен атлет в България не може да се възползва от средствата предоставени му от държавата и да се готви по най-добрия начин вместо да се бори веднъж с федерация и след, което да се бори със Света?!

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нормално ли е

Нормално ли е

15.01.2021 | 09:40

Защо нито един треньор НЕ иска да работи с нея? Нормално ли е да получаваш 12 000 лв. на месец за какво ли не? Нормално ли е да са ти купили лодка и да претендираш, че искат да ти вземат оборудването? Това момиче доста се е самозабравило-зад нейните успехи стоят доста хора и средства! И е абсолютно естествено тя да се научи да уважава другите,особено треньорите, а след това и -"да слезе на земята"...

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай