Следвайте ни

Станилия: Мога да умра от глад, но не и да се удавя ВИДЕО

viber icon

Най-голямата надежда на България за олимпийски медал в кану-каяка Станилия Стаменова продължава да настоява да води децентрализирана подготовка за предстоящите Игри в Токио. Тя влезе в конфликт с федерацията, тъй като договорът й за олимпийска подготовка, който изтече през август, не бе анексиран от БФКК и съответно й бе спряна държавната финансова подкрепа.

От централата настояват Стаменова да е на централизирана подготовка, но световната шампионка на едноместно кану от Минск 2015 година смята, че от години не е имало успех в този род дейност и затова най-добрите ни кануисти и каякари в последно време предпочитат да се подготвят самостоятелно, какъвто е случаят и с Ангел Кодинов, който в момента е на лагер в Анталия.

“На мен най-много ми се иска да тренирам в конкурентна среда, вместо да греба хиляди километри сама. Федерацията обаче не успява да развие женското кану на желаното ниво и да ми осигури конкуренция. Доказа се, че централизираната подготовка не постига нужните очаквания. Г-н Бухалов (б.р. председател на БФКК) сам каза, че е изчерпан ресурса от треньори в България. Редно ли е тогава да се назначават треньори на националния отбор без необходимата квалификация. В програмата на БФКК дори не е записано възстановяване чрез масажи за 2021 година, което смятам, че за елитен спорт е изключително необходимо", заяви Станилия.
 
Стаменова вече си е избрала нов клуб и лицензиран треньор - СККК “Георги Демирев” и Ева Пашева. Тъй като тя е свързана със спортното училище в Русе, Пашева не може да отсъства повече от 20 дни в годината от града и съответно може да провежда само децентрализирана подготовка със Стаменова. От федерацията обаче не приемат този неин избор, тъй като Пашева била специалист по каяк. Оттам изтъкнаха и, че настояват за централизирана подготовка, тъй като са загрижени за здравето на Станилия, на което 33-годишната сътезателка отговори така:  
“Оценявам загрижеността на БФКК единственият им елитен състезател в женското кану да не се удави, но искам да ви кажа, че шансовете да умра от глад са много по-големи от това да се удавя”.
 
Стаменова вече има изготвена тренировъчна програма, направена от кондиционен треньор. “Не е вярно, че никой не иска да работи с мен. Навсякъде ме приемат с отворени обятия, дори други клубове отварят залите си за мен. Зад гърба си имам дузина хора, които ме подкрепят. За пръв път от години имам изготвен календар за месеци напред и не е нужно да мисля как и кога ще тренирам, както бе досега на парче. Всички медали, които съм спечелила като лекоатлетка и състезател по кану-каяк, не биха могли да бъдат постигнати чрез капризи, а с много труд, желание и отдаденост. Единственото ми желание е да получа финансирането, което заслужавам, и да получа нужното спокойствие, за да тренирам.

Съгласна съм с Дамян Дамянов, че мястото на Станилия Стаменова е във водата. Да, точно там се намират всички елитни състезатели, които са ми конкуренти - на лагери в Турция, Португалия, Флорида, където е топло и може да се гребе. На Гребния канал в Пловдив освен да се карат кънки на лед, друг спорт не може да се практикува”, заяви Стаменова, като подчерта, че има предложения от Китай и Русия за съвместен лагер в Анталия през студените месеци.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай