61

Спряха правата на най-добрият ни плувец, аут е от Олимпиадата

Най-добрият български плувец през последните години Антъни Иванов е със спрени състезатлени права. Иванов няма право да се състезава от 10 октомври 2022 година през следващите 2 години, след наказание наложено от Световната андидопингова агенция (WADA). На практика това означава, че ​той със сигурност ще пропусне Олимпиадата в Париж през 2024 година, съобщава Спортал. 

​Санкцията на 23-годишния плувец е затова, че ​три пъти не се е явил на извънсестезателен допинг тест през 2022 година. Два пъти той е пропуснал да даде проби, докато е тренирал в САЩ, а третия път е бил в София.

По-рано през тази 2022 година състезателните права на Антъни Иванов първо бяха спрени, а след това отново възстановени. 

Съвсем наскоро Иванов критикува системата за взимане на извън състезателни допинг тестове. Държавният рекордьор на 200 метра бътерфлай, който учи и тренира в САЩ, е възмутен от честите проверки, които пречат на личния живот на спортистите и дори загатна, че тези практики може да го откажат от спорта.

"Пиша това, защото ми писна от всичко, което се случва зад кулисите около професионалните спортисти. Проверяват ме извън посоченото време за тестване, което е между 5 до 6 ч. сутринта. В басейна съм и по някакво чудо излязох и си проверих телефона. Ако не го направя, ме обвиняват, че се крия. Какви са тези правила? Наказват спортистите, че не са на разположение за тестване 24/7. Това важи само за някои от тях, други имат "КОВИД" през 95% от годината и не могат да се тестват 4 седмици, правейки бог знае какво. Честен и чист спорт не съществува, а тестовете за допинг са пълен майтап", написа Антъни Иванов в "Инстаграм" на 4 октомври.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?