Спортната 2017-а под флага на тениса, баскетбола, бокса и борбата

Хасковлията Григор Димитров - първият български тенисист, който спечели изключително престижната титла в Лондон

ХАСКОВО

В последните години силните резултати на хасковските спортисти намаляха драстично.  Все по-малко нови имена на местни легенди се утвърждават в републиканския и световен елит и ни карат да чувстваме горди с техните престижния. Разбира се изключение прави представянето на тенис-звездата ни Григор Димитров, който направи невероятен бум в световния тенис при мъжете. 19 ноември 2017 година. Григор Димитров е първият български тенисист, който спечели заключителния турнир на най-добрите 8 през годината в столицата на Великобритания. Българинът надделя на финала в Лондон над Давид Гофен със 7:5, 4:6, 6:3 и грабна трофея. От първите дни на 2017 г, в които Димитров триумфира в Бризбейн после Синсинати и игра на полуфинала на Аустралиен Опън загубен от Надал, до триумфа в Лондон не мина много време, но Григор заслужаваше да стъпи на върха. След успеха българинът записа рекордно класиране №3 в кариерата си.

Днес Хасково ще избира нов спортен герой за изминаващата 2017-а година. Миналогодишният Спортист №1 Григор Димитров не бе номиниран от своя клуб Хасково 2015 с тезата, че не може да присъства на предстоящата церемония, а ръководството иска да даде път на своите по-млади  възпитаници.
Другите ни поводи за радост през изминалата 2017-а година са свързани с първите в историята на женския баскетбол шампионска титла и Купа на България, спечелени от БК Хасково 2012. Хандбалът също се отчете със заслужена титла при девойките до 19 години. Фурор направиха и невероятните таланти в борбата и бокса Петя Делчева и Горяна Стоева, които се изкачиха на върха в Европа при кадетките, а вече очакваме с успех да играят и при жените. Не можем да не отделим и заслуженото ни внимание към сребърния медалист от ЕП в бокса Емирджан Мехмед.

Именно по този повод ще бъде много трудно да се определи победителят в раздела "Треньор на годината". Тук серевнованието водят Людмил Димитров – бокс, Петър Кирев – борба и Елена Станкова – баскетбол.

Трябва да отдадем и заслужени аплаузи към хасковската звезда в аеробиката Тихомир Баротев, който представя страната ни на престижни световни купи и е пълен хегемон в своя спорт вече няколко години. Бадминтонистът и национал Даниел Николов също изпраща невероятна година с много престижни победи на международното поле. Не на последно място са успехите с бронзовия европейски медал на бореца Мерт Рамадан и единствената ни щангистка взела злато на ЕП в движението изхвърляне Мария-Магдалена Кирева. Възпитаничката на клуб Бяла мечка в последно време, прави фурор във вдигането на тежести, а резултатите й я доближават до желаната от всеки спортист форма.

За съжаление само Гришо, Петя, Горяна, Емирджан и още двама трима от възпитаниците на Спортното училище останаха май едничката ни радост в големия спорт.  Малко или много, за да се появят нови звезди от ранга на легендите Димо Костов, Атанас Комшев, Живко Вангелов, Али Мехмедов, Иван Цонов, щангистите Стефан Ботев, Антонио Кръстев, гимнастичката Мария Кирчева, бадминтонистът Пюзант Касабян и много други е необходимо първо да се развие огроманата платформа на масовия спорт, от който на по-късен етап да излязат и новите спортни идоли и герои на Хасково.  Къде, ако не в училищата и оторизираните спортни клубове могат да се развият първите умения и таланти в спорта?

Официалната церемония по награждаване на най-заслужилите спортисти на града ни ще се състои днес от 12 часа в зала Хасково

 

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?