Следвайте ни

След Купата и европейското лято, в Локо дойде време за надграждане

Президентът Крушарски избра Георги Иванов да начертае новата стратегия на клуба

Локомотив изживя три невероятни месеца. На 15 май черно-белите триумфираха с Купата на България по възможно най-мечтания от тях начин - с победа над вечния съперник Ботев на финала. След това дойде и европейската одисея. Димитър Илиев и компания елиминираха Спартак (Търнава) след паметен успех на Лаута с 2:1 и юнашка загуба в Словакия. 

Очаквано пловдивчани отпаднаха в третия предварителен кръг на Лига Европа от носителя на Купата на Лигата на Франция Страсбург. В мачовете на Лаута и на Стад дьо ла Мено обаче черно-белите показаха, че могат да играят като равен с равен срещу тимове от средната европейска класа. Достойното поведение дори с човек по-малко в Пловдив и стабилното представяне във Франция накараха феновете да са горди със своя отбор въпреки двете поражения. 

Към доброто представяне в европейската кампания трябва да добавим и повече от приличния старт в първенството. Освен при загубата от Черно море във Варна, железничарите спечелиха убедително срещу три от противниците си и само малшансът им попречи да ударят шампиона Лудогорец на Лаута. В момента те са втори във временното класиране, като игрово не отстъпват на делиорманци.
Всичко изброено дотук показва, че Локомотив в момента разполага с един боеспособен отбор, който може да играе приличен за българските стандарти футбол и е способен да победи всеки тим у нас. Ако някой беше казал това през февруари, със сигурност щяха да го сметнат за луд.

Най-важният резултат от тези успехи е обединението на черно-бялата общност след близо едногодишни крамоли. Локомотивци са единни, както в най-добрите времена, а това е предпоставка за едни по-добри дни.

Да, Локо израстна много като отбор през последните месеци и феновете му отново могат да са горди със своите любимци.

Логично обаче идва въпросът "А сега накъде?".   Черно-белите доста вдигнаха летвата със спечелването на Купата, елиминирането на Търнава и достойното представяне срещу Страсбург. За момента това е прекрасно и всички на Лаута са доволни. Тези несъмнени успехи обаче носят със себе си и доста голяма отговорност. 

Ако през февруари и март загуби от Септември на Лаута се приемаха едва ли не като нещо нормално или с махане на ръка от типа "мани ги, толкова си могат", то сега всяко отпускане и поражение от слабак би се приело на нож.

Последните три месеца на Локомотив трябва да са крайъгълен камък за едно надграждане и стабилно утвърждаване сред най-силните у нас. Президентът на клуба Христо Крушарски още преди реванша в Страсбург усети това и ангажира рожбата на клубната школа Георги Иванов (Гонзо) за спортен директор.

Този пост бе замразен, след като Чавдар Цветков бе преквалифициран в съветник, а Сашо Станков де факто прекара три месеца на Лаута без правомощия. Справка - доведеният от него Христо Златински, който бе натирен от треньора Акрапович веднага след победния четвъртфинал срещу Етър.

Гонзо е властна натура и едва ли би позволил такова отношение към един негов избор. 

Точно стабилен и енергичен спортен директор липсва на Локомотив, за да може клубът да мине в нова орбита. От този шеф ще се изисква да чертае стратегията на клуба с години напред и да ангажира изпълнители за осъществяването и. Георги Иванов има футболната ерудиция и енергията да свърши тази работа.
Убеден съм, че Крушарски е обмислил добре последния си ход и няма да направи глупавата грешка на останалия чужд на футбола и след годишния си престой на Лаута Веселин Марешки.

Със сигурност новото начало на Георги Иванов на Лаута няма да е леко, но пък той е интелигентен мъж и знае как да печели малки и големи битки. От него зависи как ще накара и тези, които не одобряват левскарското му минало, да минат на негова страна.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?