След 5 г. пак имаме европейски шампион по щанги!

До неотдавна се радвахме само на олимпийските титли в щангите, а световните и европейските ги смятахме за ежедневие. Дойде време обаче да се радваме лудо и на злато от Стария континент. След петгодишна суша шампион стана Божидар Андреев. Той спечели титлата в категория до 73 килограма на Европейското първенство по вдигане на тежести в Батуми. 22-годишният ни щангист триумфира с двубой от 345 килограма, като в движението изтласкване нашето момче записа нов европейски рекорд - 192 килограма. 

В първото движение изхвърляне Андреев остана на трета позиция със 153 килограма след Брикен Чалия от Албания и Ваздим Лихарад от Беларус, но във втората част от състезанието не остави шансове на съперниците си и грабна титлата още с втория си опит, а с третия, вече като шампион, записа рекорда.

Това е първа титла за България от шампионат на Стария континент от 2014 година. Тогава Иван Марков триумфира в категория до 85 кг. 

Андреев е олимпийски шампион при младежите от Игрите в Нанджин през 2014 г. Миналата година, след дълга пауза той се присъедини към националния отбор и спечели злато на Европейско първенство за 23-годишни в полския град Замошч в кат. 77 кг с 338 кг двубой. По-късно през годината се нареди девети на Световното в Ашхабад (Тюркменистан) с 335 кг в кат. 73 кг. Възпитаник на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?