Следвайте ни

Скандал в плуването, трима родни национали с допинг

viber icon

Трио родни национали по плуване са уличени в употреба на допинг. Президентът на федерацията Георги Аврамчев потвърди новината, като уточни, че прегрешилите не са водещи състезатели.

Шефът на антидопинговия център д-р Виолета Заркова уточни, че забраненият медикамент е станозолол. Проверката е направена от нашите допинг-ченгета, на 4 февруари по време на лагера на тима в "Дианабад". Пробите са изпратени за проверка във Виена.

В момента тече процедура, като тримата, уличени в употреба на забранения препарат, чиито имена не се съобщават за момента, трябва да преценят дали искат отваряне на Б-проба, след което да дадат обяснение пред Дисциплинарната комисия на БОК.

Наказанието за употреба на анаболни стероиди е лишаване от състезателни права за четири години.

"Голям шок и изненада. От две години използваме еднакви витамини, има над 50 отрицателни проби. Недоумявам как са станали тези 3 положителни проби. Не са на водещи състезатели. Можем да говорим за външна намеса. Става дума за пълнолетни плувци, които сами са го взели (б. ред - станозолола). Ще проведем собствено разследване", каза президентът на родната федерация Георги Аврамчев на живо в ефира на bTV.

Той твърди, че дисциплината в тима ни не е нарушена: "Те са достатъчно зрели и пълнолетни. Всеки сам може да вземе медикаменти. Някои хора ни забиха нож в гърба. Не очаквам повече положителни проби", добави той.

Родното плуване бележи подем през последните години, като до момента страната ни има три квоти за олимпийските игри в Токио, спечелени от Антъни Иванов, Калоян Лефтеров и Йосиф Миладинов.

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай