61

Шахматистките на България поведоха на Европейското с победа над Франция

Женският национален отбор на България победи Франция в седмия кръг на Европейското отборно първенство по шахмат в Будва с 3:1. Така нашите поведоха еднолично в класирането с 12 мач-точки, с една повече от днешния си противник и продължават да са без поражение до момента.

Силният старт на съперника обаче изглежда изобщо не бе стреснал българките, които проведоха истинска лекция в днешния ден. Особено впечатляваща бе победата на втора дъска, която завоюва Нургюл Салимова. С белите фигури тя победи Софи Милие за 38 хода игра. Така Салимова постигна трета поредна победа и продължава да е най-силно представящият се играч на всички втори дъски.
 
Първа победа пък постигна Белослава Кръстева, която на четвърта дъска спечели също с белите фигури срещу Анастасия Савина. Включването на Кръстева бе изненадата в българския отбор в днешния ден и това се оказа много сполучлив ход, тъй като бронзова медалистка от световното първенство за девойки до 20 години бе много по-свежа от Савина и успя да я пречупи за 45 хода.
 
Победите на Салимова и Кръстева дадоха аванс на България от 2:0, но Франция се върна в играта, след като на трета дъска Полина Гишар надигра Гергана Пейчева.

Резултатът 2:1 остави развръзката изцяло в ръцете на играещите на първа дъска Антоанета Стефанова и Деймант Долю-Корне. Българката, която бе с черните фигури, бе изправена пред изгубена позиция след първите 30 хода. Но не само успя да се измъкне от нея, а и обърна развоя на партията и я спечели след 55 хода игра, когато вече имаше позиция за мат.

До края на Европейското първенство остават още два кръга.

Оцени новината

Оцени новината
4.2/5 от 10 оценки
4.2/5 от 10 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
кралици

кралици

19.11.2023 | 09:23

кралици!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
3 0

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?