Следвайте ни

Сестрата на Скатов с извънредни разкрития за смъртта на алпиниста ВИДЕО

viber icon

Има опити да се прикрие истината за смъртта на Атанас Скатов. Фирмата "Севън Съмитс Трекс", която организира експедицията за покоряването на К2 в зимни условия, няма полза да каже неща в техен ущърб. Това заяви сестрата на загиналия български алпинист Нели Димитрова пред bTV. Тя живее в Германия.

"Опитват се да прикрият истината. Първоначалната  версия беше скъсано въже, като след това фирмата започна да се изказва по друг начин. Разговарях с някои от участниците в сегашната експедиция. Всички са на мнение, че Наско е бил изключително добре подготвен физически и психически. Има снимки и видео, малко преди да падне, на които се вижда, че е в много добро настроение и кондиция. Разбира се, че непалската фирма, за която работят шерпите, ще се опитат да прикрият своята вина. Въжетата на места са били скъсани и неподменени", каза Нели Димитрова.

По думите й на мястото, откъдето брат й е паднал и което е много стръмно и опасно, е трябвало въжетата да са нови, а това не е било така. "Не може хората, които са работили с Наско и са професионалисти, да казват, че е невъзможно да не се е осигурил. Те смятат, че въжето е било разхлабено и старо, вследствие на което е паднал", каза още сестрата на Наско. Според нея той просто не е имал късмет и се е хванал за старо въже.

Нели Димитрова разказа още, че шерпът официално е бил с брат й. Тя е разговаряла с него и той е казал, че не е разбрал нищо и не е видял как Скатов е паднал. "От това може да се съди колко може да разчита човек на шерпите и искам да подчертая това", добави тъгуващата сестра на Скатов.

По-рано днес стана ясно, че в смъртния акт на сливналията е записано, че е починал заради нараняване на главата, множество счупвания и тежка кръвозагуба, а инцидентът е причинен от скъсване на обезопасителното въже.

„Разбрах, че в някои медии в България се отразяват изказвания, че непалската фирма е направила всичко, както трябва. Човек обаче трябва да има предвид, че те си гледат печалбата на първо място. Има и други подробности, които ни озадачават и които в момента няма да споделя, защото чакаме потвърждение. Те са леко странни“, каза загадъчно Нели Димитрова. 

​„Аз лично от 20 г. се интересувам от алпинизъм и знам много неща за този бизнес. В България журналистите обичат да използват думата „комерсиална“ експедиция. Аз ще ви кажа, че всяка една експедиция над 8000 метра е комерсиална. Няма друг вид експедиция. При тях е невъзможно да отиде сам човек. Тоест на теб ти трябва фирма, това е комерсиално“, поясни Нели Димитрова.

Тя призова в медиите повече да не се спряга името на Атанас Скатов с неуспешна експедиция на К2 през зимата, а с успешно първо българско участие.

Последно двамата се чуват на 2 февруари и разговарят дълго. Споделил е, че е много спокоен и се чувства подготвен да атакува върха. Думата, с която Нели Димитрова описва брат си, е любов.

„Наско беше изключително слънчев човек и обичаше всичко и всеки. Прощаваше, никога не търсеше вината в другите, а в себе си. Наско беше и е моята по-добра половина“, завърши Нели Димитрова.

Видеото може да видите ТУК

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

На еврейна май му свършиха приятелите

На еврейна май му свършиха приятелите

09.02.2021 | 22:09

Чакаме да се изкажат за смърта на екскузианта еврейски и от Кнесета еврейски от МОСАД и лично Крадеца Бенямин Нетянаху Нещо мълчат от там

Отговори
2 1
Свобода на словото

Свобода на словото

09.02.2021 | 18:47

Тука нямам забрана да пиша коментар, а в политическите статии имам. Медията, партенка на властта си върши, чудесно работата.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?