64

Сензационно! Украинка прати в историята рекорда на Стефка Костадинова

Световният рекорд на Стефка Костадинова в скока на височина при жените, който българката постави на Световното първенство в Рим на 30 август 1987 г., официално падна днес.

Върховото постижение на Костадинова от италианската столица беше подобрено от най-добрата в дисциплината Ярослава Магучих от Украйна. На спирката от Диамантената лига в Париж, Магучих скочи 210 см, с което подобри с един сантиметър досегашния рекорд, след като вече си беше осигурила успеха в състезанието.

На 30 август 1987 г., по време на II Световното първенство по лека атлетика, зрителите по трибуните на Олимпийския стадион в Рим и милиарди пред ТВ екраните станаха свидетели на феноменалното постижение на Стефка Костадинова. Председателят на Българския олимпийски комитет е (БОК) е призната за най-великата в историята на тази дисциплина, а нейният рекорд на рекордите е увековечен пред музея на МОК в Лозана и в нашите сърца.

Втора и трета съответно останаха Никола Олислагърс (Австралия) и Ангелина Топич (Сърбия) с 201 и 198 см респективно.

"Супер! Браво! Много съм щастлива. Поздравления! Има някаква символика в това, че новината ме застига в Рим, където съм на посещение и където преди 37 години скочих тези прословути 209 см", каза за bTV Костадинова.
Стефка награди Ярослава на Евро 2024 преди месец, тогава ѝ е пожелала да я надскочи.

Припомняме, че днес на турнира в Париж дебют в Диамантената лига ще направи и пловдивчанката Пламена Миткова. Преди седмица тя скочи 6.97 м на Държавното за мъже и жени във Велико Търново.

Оцени новината

Оцени новината
4.6/5 от 8 оценки
4.6/5 от 8 оценки

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?