Саръбоюков на 3 сантиметра от бронз в скока на дължина в Истанбул
- 14:18, 05.03.2023
- 14:33, 05.03.2023
- 592
- 1
18-годишният Божидар Саръбоюков остана на 3 сантиметра от бронза в скока на дължина на Европейското по лека атлетика в Истанбул. Младокът от Харманли, който дебютира при мъжете на международна сцена, завърши финала с личен рекорд от 7,97 метра, отредили му четвърто място.
Постижението на Божидар е със сантиметър повече от националния му рекорд за юноши в зала.
Българинът започна със 7.76 и 7.68 в първите два опита и след това започна да навлиза по-агресивно към дъската за отскачане и регистрира три неуспешни опита. Последният скок на Божидар беше редовен и с личен рекорд – 7.97.
Поредно злато от голям шампионат взе олимпийският и европейски шампион на открито, и световен шампион в зала Милтиадис Тентоглу (Гърция), който още в първия опит се приеземи на 8.30. Тобиас Монтлер (Швеция) изравни личния си си рекорд за сезона с 8.19 за среброто. Битката за бронза спечели румънецът Габриел Битан с 8.00 метра.
Как се чувства и какви са плановете му с треньора Димитър Карамфилов Божидар сподели веднага след състезанието пред българските медии в зала „Атакьой арена“:
„Дадох всичко от себе си в това състезание. Не мога да кажа, че съм разочарован, но знам, че мога да покажа още много и ще го покажа в бъдеще. Направих два хубави опита, над 8 метра според мен, но с малки фаулчета. Смятам, че ако съм здрав и всичко е наред, лятото мога да се приземя над 8 метра. Радвам се, че в залата имаше много българи, които ме подкрепяха. Положителното в тава състезание за мен беше, че вече се състезавам наравно с мъжете. Отрицателното е, че четвъртото място е най-лошо, защото си близо до медалите, но извън почетната стълбичка.
Другата ми дисциплина – скока на височина, която ми донесе сребърен медал от световното първенство за юноши в Кали през 2022-а, засега съм я оставил, но никога не се знае.“
Юношата бе подкрепян от десетки българи на трибуната, след които бе и легендарният пловдивски треньор Димитър Гушев.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни
