Салют! Великият Стоян Делчев стана на 60!

Златното момче на българската спортна гимнастика Стоян Делчев празнува днес своя 60-годишен юбилей. Олимпийският шампион на висилка от Москва 1980 година, който от дълго време живее и работи в САЩ, избра да посрещне празника си в родината.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев удостои великия пловдивчанин с най-високото държавно отличие в областта на спорта - "Венец на победителя", по случай юбилея му. Церемонията бе част от откриването на финалите на държавното лично-отборно първенство по спортна гимнастика, което се провежда в тренировъчната зала на "Арена Армеец".  

В САЩ Делчев притежава зала по гимнастика "Делчев Джимнастикс", в Рино, Невада. Въведен е в залата на славата на световната гимнастика в Оклахома Сити.

Стоян Делчев започва да тренира спортна гимнастика на седемгодишна възраст. Негов треньор от 1972 г. е Никола Николов. Първото му значимо постижение е от 1977 г. На първенството във Вилнюс става европейски шампион на висилка. Класира се на трето място на кон и висилка на световното първенство в Страсбург през 1978 г. Печели титлата абсолютен европейски шампион и европейски шампион на земна гимнастика през 1979 г. в Есен. Същата година извоюва златен медал на земна гимнастика и трето място в многобоя на състезанията за световната купа в Токио.

На Летните олимпийски игри в Москва е олимпийски шампион на висилка и бронзов медалист в многобоя на всички уреди. Автор на прелитане над висилката, което носи неговото име салто „Делчев“. Изпълнява го в два варианта „Делчев 1“ и „Делчев 2“.

Завършва ВИФ (София) и е старши треньор на националния отбор на България (1987). През 2000 г. е определен за Гимнастик №1 на България за XX век.

Делчев е почетен гражданин на Пловдив. Награден е с Почетния знак на президента на Република България и Медал „Златни заслуги“.   

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?